Районна прокуратура – Бургас приключи разследването срещу общинския съветник в града Бенчо Бенчев, съобщиха от държавното обвинение. Всички доказателства и материали, които са относими към делото, са събрани и предявени на обвиняемия и неговите защитници.

Бенчо Бенчев е с три обвинения. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 2 до 4 август 2018 г. в Гърция и Турция спомогнал на Димитър Желязков-Митьо Очите да избегне и да бъде осуетено наказателно преследване. На 2 август общинският съветник е транспортирал с лек автомобил Желязков от Солун през границата между Гърция и Турция до Истанбул, като за посочения по-горе период му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчев, без да се е споразумял с Очите, преди да е извършено самото престъпление – по чл. 294, ал. 1 от НК.

Той е обвинен и за това, че на 5 август същата година в спалното помещение на своя дом в Бургас държал 57 броя фабрични патрона, представляващи боеприпаси по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, без да има надлежно разрешително за това – престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Бенчо Бенчев е обвинен и за това, че в дома си държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, а именно – ловна карабина и 100 броя боеприпаси за нея, както и три пистолета с 90 боеприпаса за тях, като не взел необходимите мерки за сигурност и мерките, предвидени в надлежните законови правилници, наредби или инструкции – престъпление по чл. 338 ал. І от НК.

Предстои Районната прокуратура в Бургас да изготви обвинителен акт и да внесе делото в съда в законоустановения срок.