От днес бизнесменът-политик Бенчо Бенчев официално е обвиняем. Прокуратурата смята, че е намерила достатъчно доказателства, за да му повдигне две обвинения. Първото е за укривателството на Димитър Желязков, а второто за незаконно притежавани боеприпаси. Става въпрос за 57 бр. бойни патрони.

Любопитен акцент е, че по второто обвинение Бенчев е заплашен с по-сериозно наказание. Законът предвижда затвор от 2 до 8 години. За укриването на издирвания чрез Интерпол Димитър Желязков, предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода. Малко преди 9 сутринта Бенчо Бенчев пристигна с тримата си адвокати в бургаското следствие.

Той беше лаконичен, но категоричен: „Не съм извършил престъпление, не съм нарушавал законите на държавата и това ще се докаже в следствието.“ Отдаде на случайността, че се е озовал заедно с Желязков в една хотелска стая в Истанбул. Повече от час остана Бенчо Бенчев в следствието. От там излезе почти безмълвен, с две обвинения и забрана да напуска страната. Адвокатът му Иво Найденов също не пожела да навлиза в подробности.

„Смятам, че емоциите ще отминат, тъй като в момента на гърба на нашия подзащитен се упражняват много хора“, коментира Найденов. Според него по време на разследването ще стане ясно, че Бенчев не е укривал Желязков. Според прокуратурата обаче, на 2 август Бенчев е транспортирал с лек автомобил Димитър Желязков от гръцкия град Солун през границата с Турция и до 4 август е предоставял на несебърлията стая в хотел „Рамада“ в Истанбул. Самата стая е била резервирана на името на Бенчев, припомни окръжният прокурор Георги Чинев.

Той коментира и размера на паричната гаранция, която Бенчев трябва да внесе. Тя е в размер на 50 хил лева. „Сумата е съобразена с имотното състояние на лицето. Предвидили сме и максимално допустимият по закон срок за това.“ От утре Бенчев ще има 15 дни на разположение, за да внесе 50-те хил лева, които му гарантират, че ще е на свобода докато тече разследването.

Адвокатът му Иво Найденов заяви, че ще обжалват забраната клиентът му да напуска страната. „Не виждам с какво г-н Бенчо Бенчев е опасен и може да се укрие“, обясни юристът. От години бизнесменът се лекува в турска клиника, тъй като има сериозно неврологично заболяване. Въпреки забраната, той все пак ще може да ходи в чужбина, ако наблюдаващият прокурор прецени, че това е необходимо.