Бенчо Бенчев е 65- годишен, известен с прозвището „зърнен бос“, тъй като обработва 32 000 декара земя, предимно край родното си село Крумово градище, Карнобатско. Паралелно се занимава и със строителство. През 2003 г влиза в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на БСП.
 

Г-н Бенчев, вие сте един от успелите бургазлии, както в регионален, така и в национален мащаб. Какво е условието или тайната, която прави човека успешен?


 - Един от факторите човек да успее в живота е това да е палав, луд, находчив. Ако си заспал, колкото и да си умен, ти не можеш да реализираш идеите си. След осми клас дойдох в Бургас, за да уча в Строителния техникум. Завърших го с много добър успех, но с намалено поведение, защото бях по-буен. Това бе и причината да не стана партиен член. Ходех с дълга коса, слушах Бийтълс, а в досието ми пише категория хулиган.
 

Това със сигурност Ви е попречило да се реализирате професионално. Как започнахте работа и кое бе първото Ви работно място?

Навремето се работеше по разпределение и трябваше да отида в Сливен, но какво толкова бях влюбен в този Карнобат, та реших да работя там. Първо започнах работа в Пътното. На един банкет се запознах с директора на „БКС-Карнобат“ и започнах като началник строителни обекти. Игла в торба обаче не стои и реших да дойда и да живея в Бургас. За да живееш обаче тук, трябваше да имаш жителство. Имаше една обява във вестника за КЕЧ (бел. ред. Военно строителство инженеринг“) към военните.

Много хора мислят, че КЕЧ е стопанин на строителни имоти и аз започнах като началник на строителни обекти, после станах началник на казармения и така израснах в службата. Тогава Бенчо Бенчев беше прецедент. Не станах партиен член, а в армията не може да работиш, ако не си. Тъкмо искаха да ме уволнят, когато през 1989 година настъпиха промените и станах герой, така да се каже, а сега съм с наследниците на тази партия (б.р. БСП). През тези години завърших висше образование в Свищов.

В началото на 1990 година регистрирах фирма, една от първите за търговия със зърно и селско стопанство. Много хора не знаят, но за 40 дни станах милионер. Започнах с един мой колега, а само за едно лято изкарахме 1, 6 милиона. В началото на демокрацията имаше много милионери, но после всички фалираха, защото си мислеха, че търговиите ще вървят вечно.

Демокрацията ли беше златният шанс за Вас?

- Наскоро внучето ме попита какво е демокрация. Отговорих му, че в буквалния смисъл е много хубаво нещо. Демокрацията това е управление на масите, на народа, когато хората управляват държавата. По българския вариант демокрацията значи ограбване на държавата. България имаше изчислени активи на стойност 162 милиарда долара. 90 % от тях вече ги няма. Винаги съм казвал, че човек когато се труди, никога няма да остане гладен и беден. Времето на Тодор Живков ще бъде златният полувек на България. Всичко, което се построи и се окраде, стана по негово време.

Как се справяхте през неговото управление?

- Тодор Живков беше тарикат човек. Той беше тръгнал по китайския път и отпусна Указ 56. В края на този строй имах частно кафене, частно такси и работех държавна работа и то изпълнявах две длъжности в армията. Прибирах се от работа, съпругата ми отиваше да прибере малкият ни син от ясла, а аз ставах барман. Затварях кафето и ставах частно такси. Имах 100 000 лева, които на него време правеха 5 апартамента и 16 жигулита.
 

Бизнесът Ви е свързан и със строителството. Защо се насочихте към този сектор?

- Започнах освен със земеделие, да се занимавам и със строителство, защото тогава беше бума на строителството. С Георги Манев започнахме, но основното ми е земеделието. Имам стопанство с качествени машини, с хубави складове с добри специалисти. Просто трябва да се види! Гордея се!

Каква е връзката между бизнеса и политиката?

- Скоро бях на среща в София със силовите генерали на държавата. Вечеряхме и си говорихме приятелски. Накрая стигнахме до политиката. Аз много мразя София. Тя е като една фуния, която в горната си част е държавата, а цялата тя работи за София. Попитах ги какво се произвежда в столицата, която е от 2 милиона души. Обясних, че в провинцията аз произвеждам зърно, ечемик, царевица, имам животни, произвеждам мляко, месо. Те не ми отговориха и веднага им казах, че за мен в София се произвеждат крадци, бандити, обирджии. Самата истина е.
 

Как намирате тогава развитието на Бургас?

- В момента Бургас се управлява добре. Кметът стои много добре и може би е най-добрият в България. Аз така мисля, това е и не само мое мнение. Нашият кмет бе директор на завод „Победа“, затова е успешен, защото управляваше добре предприятието. Независимо, че съм в опозиция, човек трябва да говори истината. За мен г-н Николов е много добър стопани на града. Сега, дали всичко е наред? Идеални хора няма. Господ е идеалният!
 

А развитието на държавата?

- В момента държавата е фалирала фирма. Да се хванеш да управляваш тази държава е все едно да сложиш на здрава глава бинт. За мен няма ляво, няма дясно, няма синьо, няма и червено. Не можеш да правиш социална политика, която е лява ако няма добра икономика, пари, ако няма дясно развитие. Те са взаимно свързани. За мен има кадърно и некадърно управление, кадърни и некадърни управници. Не деля хората на умни и прости, а на тарикати и будали. Познавам много умни будали, които работят за тарикатите. Например Бил Гейтс не е измислил интернет, но се възползва от възможностите и печели много пари. За мен бъдещето е едно обединение между ГЕРБ и БСП.

Моята кауза са пенсионерите. Аз съм в централното им ръководство в София. Те са такава голяма сила като маса и се молят на партиите да им помогнат. Казвам им, че проблемите могат да ги решат ако имат власт. Власт обаче се взима по два начина - чрез революция и избори. За революция няма място да се мисли, но тъй като сме демокрация могат да се обединят и да влязат във властта. ГЕРБ ни управляват с 1 милион гласоподаватели, а пенсионерите са 2,2 милиона. За жалост те мизерстват и тяхното е трагедия. Тази държава те я построиха, а сега нямат пари за лекарства.

Сега в държавата 2, 5 милиона души получават заплати. От тези знаете ли колко произвеждат нещо? Милион и сто са администрация, лекари, полиция, армия, но те не произвеждат, а милион и 400 работят и дават продукт. Аз и ти работим за 5 души. Докъде ще стигнем? Много е трудно положението ни. Най-големите проблеми у нас са корупцията и беззаконието, а то изгони и инвеститорите.

Искам да ми пратят ревизии хем хората да знаят, че не съм правил далавери, хем и аз да съм си спокоен и да имам основание да говоря спокойно. Правят ми ревизия само на едната кола, аз им казах, че искам на всичките. Колата ми струва колкото половин комбайна, но никой не идва да снима комбайните.

Колко коли имате?

- Имам три коли и трите са специални. Не искам да повдигам темата, но мен колежката Нинова не ме познава. Аз като не познавам един човек, изявления за него не давам. Цялата държава ми се обади да ме поздрави, както и от чужбина , което ме кара да си мисля, че съм правата страна. Много разсъждавах по въпроса и мисля, че госпожата не го направи с умисъл, тя просто се увлече, защото е свикнала все да критикува. В кулоарите на НС продължи да критикува, но явно обърка човека. (следва продължение)