Бенчо Бенчев е 65- годишен, известен с прозвището „зърнен бос“, тъй като обработва 32 000 декара земя, предимно край родното си село Крумово градище, Карнобатско. Паралелно се занимава и със строителство. През 2003 г влиза в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на БСП. Интервю на Gramofona.com с бизнесмена Бенчо Бенчев.

Изказванията на Корнелия Нинова бяха много остри, че има нещо нередно в това да карате скъп автомобил. Г-н Бенчев, можете ли с ръка на сърцето да кажете, че бизнесът Ви е чист?

- Ще оправдая много мнения относно това дали бизнесът ми е чист. В моята къща са минали 80% от държавниците. Те не се притесняват да дойдат у дома, защото бизнесът ми е чист. Всички президенти и премиери са били вкъщи.

И ще ви кажа - двама честни и чисти познавам - Жельо Желев и Жан Виденов. За настоящия премиер няма да говорим, той е мъжкар за мен. Държи на думата си, но не е коректно да говоря за него, когато е на пост. Когато стане президент, ще кажа какъв е бил като премиер, а когато се пенсионира ще кажа какъв президент е бил. Лошо за него не мога да кажа.

Тогава да поговорим за Жельо Желев?

- Той е престъпно честен човек. С него бяхме изключително близки, а като си пийнехме играехме бокс. Създаде балкански политически клуб. Идеята беше Балканите да бъдат една безмитна зона, да няма ограничение при внос и износ, да няма роуминг, да няма визи. Още като издаде президентството нямаха заплати, нито охрани. Трябваше да ходи в Албания. Обади ми се и ми каза, че му трябва услуга, при условие, че някога ще ми я върне.

Трябваха му 3 000 лева, за да отиде на събрание на Балканския клуб. Услужих му. 2011 година постъпих в болница в София. Чувахме се постоянно. Дойде там. Влязохме при академик Иван Миланов. Желев донесе две торби с новото издание на „Фашизмът“. Поговорихме, изпратих го и се прибрах в стаята. Отворих, а вътре бяха парите. Колко честен човек. На погребението дъщеря му ми каза, че най-много мен е обичал.

Останаха ли Ви верни приятели от детството?

- Да, един от най-верните ми приятели е Миню Стайков (б.р. – собственик на Винпром Карнобат), с когото израснахме заедно. И тук имам много, и на село имам много.

Къде срещнахте вашата съпруга и кога пламна любовта?

- Запознахме се през 1975 година и за разлика от много други все още не съм се развел.

Съжалявате ли за нещо?

- Като всеки човек и аз съм допускал грешки. Човек като е млад му подхожда в някои моменти да взема емоционални решения. Човек е най-полезен за обществото след 50 години. Сега като се обърна назад виждам кое е било правилно и кое не. Направих едно проучване. 60 % от света се управлява от хора, които са над 55 години. Като бях млад и пийнех, ставах буен. Сега като пийна, започвам да пея. Човек помъдрява. Не ходя с голяма коса, но продължавам да слушам Бийтълс. И не само. Най-много обичам да слушам рок балади. Когато съм на моабет, слушам и сръбска музика. От фолка обичам определени песни. Харесвам много дуетите на Найден Милков и Тони Дачева.

Привърженик ли сте на футбола?

- Не само, но и ще играя до дълбока старост. Любим отбор ми е този, който вече го няма „Ботев-Бургас“, „Черноморец“. Никога не съм обичал софийски отбори.

Прощавате ли лесно?

- Аз съм много добър, прощавам и всичко го трупам в себе си, защото не искам да обиждам хората. Най-критичен и най-лош съм към най-близките си хора, но те ме разбират.

Какво казвате на внуците и децата си?

- Не само на тях, но и на всички казвам, че за да успееш в бизнеса, трябва да си честен, коректен и находчив. Най-много мразя лъжата.

Колко души работят при Вас?

- Различно, според сезона. Били са 170, били са и 270. Старая се хората във фирмата ми да са доволни, да им доставям удоволствие. Преди им давах пари за Коледа, но те ги изхрачваха. От десетина години промених това, защото исках да им остане нещо за спомен. Водя ги на екскурзии до Гърция, Турция, Румъния, някои в България. Бай Иван от селото не е излизал от него, но аз го водя в чужбина.

Какво си пожелавате?

- Искам всички хора преди всичко да са здрави, да върви бизнеса. Винаги съм казвал, че човек не може да спечели всички пари на този свят. Винаги съм казвал-работя, за да печеля, печеля, за да харча. Колкото Господ е дал, толкова. Доволен съм от това, което съм постигнал. Искам да виждам повече усмивки и доброта.