Има ли риск за пациентите в Бургас?

Реално в следващите три месеца регионът ни може да остане без кардиохирургична болница.

Кашата е изключително голяма, коментираха пред Gramofona.com здравни експерти.

Днес стана ясно, че Аджибадем сити клиник са дисквалифицирани от търга за партера и първия етаж на сградата, в която се помещават. Класираната на второ място болница „Сърце и мозък“ обяви, че конкурентите им трябва да опразнят помещенията веднага.

От плевенската кардиоболница твърдят, че регионът няма да остане без така важната медицинска помощ. Какво обаче е реалната ситуация? Сградата, в която се помещава Аджибадем сити клиник е собственост на държавната УМБАЛ – Бургас.

Още преди 10 години са направени два търга, а сроковете за наем изтичат с разлика от три месеца. Назад в годините от Здравното министерство така и не са позволили сроковете на двата наема да се изравнят с анекс и ръководството на УМБАЛ – Бургас е било принудено да открие две отделни процедури.

Сега Аджибадем трябва да освободят помещенията, в които са регистратурата, кабинетите и операционата. Там трябва да се настанят от „Сърце и мозък“, но само за 3 месеца, защото търгът еза такъв срок. Реанимацията и легловата база са разположени в останалата част от сградата, а за тях наемът изтича в края на май.

До тогава там се разпореждат от Аджиадем сити клиник. По закон двете болници няма как да работят заедно в следващите месеци. Въпреки агресивното желание на „Сърце и мозък“ да стъпят в Бургас, те нямат необходимите лицензи и договор за работа в региона.

В същото време Регионалната здравна инспекция всеки момент може да отнеме лиценза на Аджибадем сити клиник, тъй като това здравно заведение вече не е наемател на помещенията, в които е тяхната операционна.

Те вече не отговарят на необходимите изисквания за така ценния лиценз. От Аджибадем официално отказаха коментар по случая. Ситуацията се усложнява допълнително и от нова директива на Министерството на здравеопазването.

От там е изпратено указание до ръководството на УМБАЛ – Бургас да започне процедура за изграждане на държавна кардиохирургия, което означава, че най-вероятно нов търг няма да се обяви. От болницата признаха, че в момента не могат да си позволят тази инвестиция и се надяват държавата да отпусне необходимите средства.

Около 5 млн лева би струвало изграждането на здравното звено. Сградата е собственост на УМБАЛ, но в същото време екипът от медици, персоналът, апаратурата и консумативите са собственост на Аджибадем сити клиник.

Според здравни експерти, основната вина в момента е на държавата. Щом нейната политика е подобни медицински дейности да са под неин контрол е трябвало да започне процедурата по одържавяване на каридохирургията преди месеци.

Така при изтичането на двата договора прехвърлянето на дейността от частната към държавната болница щеше да стане плавно и без риск за живота и здравето на пациентите.