Подписка за защита на единствената кардиохирургична болница в Бургас организира нейното ръководство. Тя се проведе на 9 и 10 февруари от 10 до 14 часа пред Часовника до Общината.

Причината е, че Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център ще трябва да плаща нов, по-висок наем за сградата, която ползва. Договорът на кардиоболницата изтича през февруари. За това месец по-рано УМБАЛ – Бургас, която е собственик на сградата, организира два търга за нея.

От Аджибадем печелят, но цената, която е достигната е прекалено висока, твърдят от там. За два от етажите на болницата те ще трябва да плащат по 204 хил. лева на месец.

„Условията на тази сделка са непосилни за нас. Подобни разходи за наем са неизпълними за никое лечебно заведение в страната. Ние влязохме в една необитаема сграда в изключително окаян вид – без врати, със счупени прозорци. Инвестирали сме над 12 милиона лева за ремонти и апаратура. Това е единствената кардиохирургия в Бургас и в региона”, коментира д-р Мариана Контева, управител на кардиоболницата.

„Ако кардиохирургичният център бъде закрит, град Бургас и целият югоизточен регион, ще останат без спешна кардиохирургична медицинска помощ. Болницата по кардиохирургия обслужва население от над 1 милион души, които получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ“, се казва в изявление на здравното заведение.

От УМБАЛ-Бургас заявиха, че при провеждането на търговете е спазено действащото законодателство. Първоначалната наемна цена е определена от лицензиран оценител, а всички условия по него са публикувани предварително. Самите участници в търга са декларирали, че са запознати с условията. Наддаването е било явно, а в него са участвали представители на две кардиоболници.

Търгът е спечелен от Аджибадем Сити Клиник Бургас, които обявиха тази цена, обясниха от УМБАЛ. От заявиха още:

„УМБАЛ Бургас винаги е била на мнението, че в Бургас трябва да има кардиохирургична клиника и тази дейност трябва да бъде държавна и да се извършва в държавно лечебно заведение, за да не се стига до подобни ситуации, в които две частни компании водят спор, който може да ощети пациентите.“