Сагата с кардиохирургичната болница на Бургас е на път да приключи.

На 23 май ще се проведе нов търг за помещенията, в които в момента е Аджибадем сити клиник.

Това обясни в Бургас министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Обявен е таен търг. Ще се сключи договор за съвместна дейност, който ще бъде за срок от 3 години. Пациентите в Бургас могат да са спокойни, няма да останат нито ден без квалифицирана медицинска помощ“, заяви министър Ананиев.

Проблемът с кардиохирургичната болница излезе на дневен ред през февруари. Тогава стана ясно, че Аджибадем са изгубили първия търг за част от помещенията, в които е разположена болницата им.

Новите наематели, плевенската болница „Сърце и Мозък“ обявиха, че могат да започнат работа веднага. Това обаче нямаше как да стане, защото търговете за болницата са два и чрез тях се отдават под наем различни помещения.

В единия попада операционната, а в другия интензивния сектор. До втори търг за останалите части от сградата така и не се стигна. Първоначално държавата обяви, че кардиохирургията ще бъде част от УМБАЛ – Бургас и нови търгове няма да се правят.  

Сега обаче става ясно, че подобен проект не е по силите на бургаската болница, поне на този етап.

„Решихме, че докато персоналът не натрупа необходимия опит и квалификация, по-добре да продължим с договор за съвместна дейност. Ние няма да изоставим идеята си, кардиохирургията да е държавна дейност, но няма да стане сега“, коментира още Кирил Ананиев.