Паленето на свещи в ушите е абсолютно забранено. В това е категоричен един от най-добрите специалисти по уши, нос и гърло в Бургаска област д-р Татяна Михова. Тя съветва пациентите да не си купуват свещи от аптеката и да ходят при възрастни жени, за да им ги палят.

„Много често се получават изгаряния на тъпанчето. Това създава неудобство както на пациентите, така и на нас лекарите. Налага се хората с ушно възпаление да идват по над десет пъти, за да промиваме възпаленото ухо. Понякога остават парчета ушна кал, които се залепят за тъпанчето и става по-голям проблем”, обяснява за читателите на Грамофона нюз специалистът.

Д-р Михова не отрича, че слагането на няколко капки ракия в ушите успокоява възпаленото място, но е категорична, че при болка, незабавно трябва да се посети специалист. Медикът казва още, че много често пациентите си мислят, че болката в ушите им е от ушната кал.

Заглъхване или болка обаче може да се появи след прекаран грип, шипове във врата, както и от зъби. Не може да се каже кой боледува повече от уши – дали децата, или възрастните хора, уточнява още д-р Михова.

”При децата ушните възпаления са по-скоро катарални възпаления от третата сливица. При възрастните хора се наблюдава възпаление на нерва на слуха, вледствие на проблеми с кръвното или диабет. Понякога при възрастните хора има проблем и от работа на шум или звукова травма. Тази година наблюдавах и много възпаления на ушите заради грипа”, обясни д-р Михова.

Не на последно място тя обръща внимание на това, че е много важно личните лекари да издават направления на пациентите си, за да се консултират те със специалист при нужда.

„Знам, че понякога им е трудно с направленията, но дори и да не могат да издадат, ние няма да върнем пациента и ако трябва ще взмем талона на по-късен етап, когато е заложено здравето на пациента”, обобщи УНГ-специалистът.

Кабинетът на д-р Татяна Михова се намира в гр. Бургас, ĸв. „Зopницa”, бл. 57, вx. A, ĸaб. 3

Телефон за връзка: 0884/317849