Д-р Татяна Михова е поредният гост в здравната рубрика на информационен сайт Грамофона Нюз. Тя е специалист по УНГ болести (уши-нос-гърло заболявания) и единственият отоневролог в Бургаска област. Oтopингoлapингoлoгиятa изyчaвa пpичинитe, paзвитиeтo, ĸлиничнитe пpoяви, диaгнocтиĸaтa, лeчeниeтo и пpoфилaĸтиĸaтa нa бoлecтитe, ĸaĸтo нa yxoтo, нoca и гъpлoтo, тaĸa и нa близĸитe дo тяx oблacти. Висшето си образование д-р Михова е завършила в Медицинска академия в София, където работи 6 години. От 11 години е специалист в Бургас. Години наред се обучава в областта на хомеопатията и нетрадиционната медицина. Д-р Михова изготвя и експертизи за ТЕЛК.

Разговаряме за най-честите усложнения на носа, ушите, гърлото и превенцията от тези заболявания. Интервю на Грамофона Нюз с д-р Татяна Михова.

 

Д-р Михова, кои бяха най-честите заболявания при Вашите пациенти по време на грипната епидемия?

-  Обикновено грипът засяга слабите места на болните – ушите и синусите. Често пациенти идваха със заглъхване на едното ухо, шум или продължаващо силно главоболие. В много редки случаи имаше засягане на слуха на двете уши. Тогава, освен изписването и прилагането на определени лекарства и витамини, е много ефектно използването на барокамера. Тя активно помага за насищането на ухото с кислород и по-бързото оздравяване на пациента.

За съжаление тази година имах пациенти с доста тежки пневмонии. Грипът преминаваше и в бронхити. Освен деца, лекарска помощ търсеха и много  възрастни хора.

Кога повече Ви търсят пациентите – преди настъпването на грипа или след него?

-  Повечето хора търсят лечение, едва когато се разболеят. Превенцията обаче  е важна и може да започне още в късна есен. Добре е, когато има много болни, да не се събират на големи групи, да се носи маска, ръцете да се мият често, а помещенията да се проветряват постоянно. На пазара има витамини и имуностимулатори и е хубаво пациентите да се консултират с лекари, когато усетят, че се разболяват. Грипът трае няколко дни и веднага след това може да се види дали човек се е излекувал, или има усложнения от него. Ако в рамките на 1-2 седмици симптомите не отминат, е добре да се посети специалист.

През зимните месеци посрещахте повече пациенти с пневмонии или бронхити?

-  Наравно, но бяха доста. Пациентската вълна с такива заболявания беше през месеците декември и януари. Февруари е доста по-спокойно.

А кои пациенти идват повече при вас - с възпаления на ушите или синусите?

-  Ушите се засягат наравно със синусите. Често възпаленията са комбинирани. Повечето са с хрема, ангина и проблеми с ушите.

До какви по-сериозни проблеми може да доведе синузитът?

-  Когато не се вземат мерки, може да се стигне до сериозни орбитални усложнения и да се засегне мозъкът. Но такива фрапиращи случаи са рядкост. При всички случаи когато има челно главоболие, трябва да се посети специалист Уши, нос и гърло. В зависимост от цвета на секрета, специалистът определя дали да предпише в лечението антибиотик, или не.

Често срещани ли са УНГ заболяванията, дори и да няма грип?

-  Да, особено при малките деца. Моят съвет е личните лекари при възможност винаги да дават направления за специалист, защото той най-точно може да прецени какво е състоянието на пациента, а не да се изписват антибиотици, защото по някога просто няма нужда от тях за лечението на болните.

От какво най-често възпаляваме ушите си?

-  От течения и вятър. Именно теченията правят големи бели на ушите ни и трябва да ги избягваме. Хората, които знаят, че са склонни към възпаления на синусите, горните дихателни пътища и ушите, задължително да носят шапки и шалове.

Преди години доста хирурзи препоръчваха изваждането на трета сливица. Продължава ли тази тенденция?

-  Преди много години често при гнойни ангини се вадиха трети сливици. Сега този момент затихна. По мое наблюдение хирурзите вече гледат да запазят този лимфен орган. Ако детето боледува много често и изследванията му са лоши, тогава разбира се третата сливица се премахва.

Приемате или отхвърляте казаното от много специалисти, че при болно гърло, е добре да се яде сладолед?

-  По-добре да се яде сладолед, вместо да се пие нещо горещо. При всички случаи обаче температурата за болно гърло трябва да е умерена. Хората с хронични гърла си знаят, че както много студеното, така и много горещото ги дразни. Дразни ги и употребата на семки и ядки.

Често малките деца, а и не само те имат обложен език. На какво се дължи промяната в структурата му?

-  При малките деца обложеният език е най-вече от това, че понякога мръсните им ръце попадат в устата. При възрастните хора се получава при проблеми със зъбите или пушене.

Добрата уста хигиена е много важна при проблеми със сливиците и гърлото. Много често пациенти, които имат проблеми с фаринкса, имат проблеми със зъбите. А самата инфекция може да слезе както към гърлото, така и да отиде към синусите. Затова посещението при зъболекар е добра превенция за добра устна хигиена.

 

Кабинетът на д-р Татяна Михова се намира в гр. Бургас, ĸв. „Зopницa”, бл. 57, вx. A, ĸaб. 3

Телефон за връзка: 0884/317849