Бургас не е разпознаваем като дестинация в Европа и това било причина през зимата полетите да се пренасочват към Варна. Така от фирмата концесионер на двете летища отговорили на кметовете на Бургас и Варна, които настояват за повече полети извън сезона до бургаския аеропорт.

„Представиха ни график, на който зимните месеци на Летище бургас има нула полети. С изключение на един Лондон, а Летище Варна повишава полетите си точно зимата. Лятото Бургас изпълнява максимално полети. Ние сме с два и половина пъти повече пътникопоток, отколкото Летище Варна. Но заключенето на д-р Кванте (б. ред. – д-р Франк Кванте е изпълнителен директор на Фрапорт България) е, че видите ли нашият маркетинг бил много слаб.

Българя не е позната в Европа.  Дестинаця Бургас е непозната в Европа, в света, но Варна не знам как е позната. Това ме засегна като кмет. Няма как да сме непознати за Европа и света при над 500 000 леглова база. Но тук не става въпрос за съревнование мжду Варна и Бургас. Операторът е едн и същ и двете летища не са в конкуретна среда“, обясни кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той е категоричен, че бизнесът е гъвкав и може веднага да реагира, стига да има полети и туристи. „Имаме изключително богата исторя, имаме какво да покажем през змата, имаме и балнеология. Всичко, което можем да представм на туристите го имаме. Липсва само желането на Фрапорт“, категоричен е Алексиев.

Той допълни, че вече има подкрепата на други морски кметове и на туристическия бранш и ако ситуацията с неглижирането на бургаското летище през зимата продължи, ще настояват за преразглеждане на концесията. Освен това кметове предлагат, държавата да започне да развива летището в Равнец и то да започне да обслужва карго и граждански полети. Така, според Иван Алексиев, ще се създаде конкурентна среда.

От Фрапорт България заявиха пред Gramofona.com, че няма да коментират обвиненията. Допълниха обаче, че ръководството ще продължи да води разговори с авиокомпании за повече полети и превръщането на Летище Бургас в целогодишно. От там съобщиха, че през март тази година в Бургас ще се обслужват 7 нови дестинации до 5 държави – Израел, Великобритания, Полша, Словакия и Литва.