Кметът на община Поморие Иван Алексиев стартира процедура по преразглеждане на концесията с „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ – оператор на Летище Бургас. Решението на Алексиев е обусловено от факта, че до момента не са предприети никакви конкретни стъпки към откриване на нови въздушни маршрути от и до Летище Бургас и не се полагат достатъчно усилия за привличане на нови авиокомпании, които да оперират в областта.

Това бе категорично заявено при скорошната среща между кметовете на Бургас и Поморие с главния изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД д-р Франк Кванте и директора на Летище Бургас Георги Чипилски.

„Ще съгласувам решението си с представителите на туристическия бранш в общината. Имаме подкрепата на Бургаската регионална туристическа камара, но първо искам да чуя мнението на местните хора. Обмислям да стартираме подписка за прекратяване на концесията, защото не е нормално ние като Община да влагаме и заедно с бранша да работим активно за удължаване на сезона, а да не получаваме никакво съдействие от отсрещната страна.”, каза Алексиев.

Той се аргументира и с факта, че в обхват от 80 километра оперират два аеропорта – Варна и Бургас, които макар да се стопанисват от един оператор (концесионер) реално са конкурентни. Наличните диаграми показват, че съпоставено с местния аеропорт, варненското летище изпълнява почти наполовина по-малко летни пътнически полети, което налага то да бъде компенсирано и през зимата. По този начин се ощетява Бургаският регион, където се концентрират основно товарните превози, неносещи никаква добавена стойност за местната общност, работеща в сферата на туризма.

„Планирам да организирам и среща с колегите си – кметовете на Южното Черноморие, защото всички ние сме пряко засегнати от това пренебрежително отношение. От години южните морски общини подкрепяме „Фрапорт“, инвестирайки в специален фонд със средства от бюджетите си. Целта на фонда бе да се стимулират полетите през зимата и преди летния сезон, но до момента аз не виждам тези средства да са оползотворени в правилната насока”, коментира още кметът на община Поморие.