През месеците април и май 2023 г. са планирани повече полети на Летище Бургас в сравнение със същия период през миналата година. Това стана ясно по време на работна среща между ръководството на летището и сдружение „Напред Несебър“. Неправителствената организация обединява представители на бизнеса и местните общности на територията на регион Несебър.

Директорът на Летище Бургас Георги Чипилски обърна внимание на факта, че  вече се наблюдава ръст на трафика в крилата на сезона. Освен за април и май има повече заявени полети и за октомври т.г. в сравнение с 2022 г.

„Това е важна информация, защото хората ще знаят кога е удачно да отворят сезонните си обекти. Но категорично не е достатъчно. Бизнесът е гъвкав и лесно ще се организира, ако има полети целогодишно, както е във Варна. Очакваме да се вземат мерки и да се възстановят полетите от и до София“, каза председателят на „Напред Несебър“ Иван Дашев.

Всички присъстващи се обединиха около становището, че за да привлечем туристи извън активния сезон е необходимо да се предлага и атрактивна културна програма, да имат избор между повече работещи търговски обекти.

Повдигна се и темата с неизползваните средства от „Фрапорт“, които морски общини заделят от бюджетите си за стимулиране на полети през зимата.

По време на дискусията стана ясно, че към момента има най-голям ръст при записванията за месец юни, в сравнение с миналата година. Очакват се повече пътници и през юли и август, но категорично към момента трафикът през лятото се възстановява по-бавно. Това не се отнася за нашите преки конкуренти като Турция, Гърция, Хърватия, където записванията са много по-силни. Посочените държави рекламират целогодишно туристическите си дестинации и се радват на силна правителствена политика в тази посока.

Д-р Франк Кванте, който е главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД благодари на представителите на сдружението, като и двете страни поеха ангажименти за съвместно и регулярно сътрудничество с една цел -.повече граждански полети на Летище Бургас.

Първите сезонни полети ще започнат в края на месец март т.г.