Заливът „Корал“ да бъде защитена морска територия и в нея да се забрани стопанския риболов. Това реши миналата седмица комисия, в която участват представители на три министерства. Предложението за новата защитена зона е на сдружение „Да запазим Корал“ и успя да мине на косъм.

Петима от членовете на комисията гласуваха „за“, трима се въздържаха, а един гласува „против“. Новината разбуни духовете сред рибарите по Южното Черноморие.

Репортер на Gramofoma.com провери на място какви са настроенията.

Там където е забранен стопанският риболов, попчето ще изчезне. Това коментира дългогодишният рибар и собственик на далян Китен Георги Желев. Според него ограниченията, които една защитена територия в морето ще нанесе, са много по-големи от потенциалните ползи. „Ние рибарите регулираме скорпида. Това е риба, която е смъртен враг на попчето, защото изяжда хайвера му. Когато в морето има много скорпид, попчето изчезва“, обясни Желев. Той разказа, как преди 7 години заради силна буря, популацията на скорпида е намаляла силно. „За година-две попчето се възстанови. Сега обаче скорпида пак се увеличава, а попчето изчезва. Попитайте който и да е рибар, хващат ли се попчета, вижте има ли ги на пазара“, допълни още опитният рибар. Според него няма нито едно научно изследване, което да докаже ползите от подобна забрана. „По-скоро ще се промени екосистемата в този залив. Скорпидът е на върха на хранителната верига, той е хищник. Ако изчезне попчето, след него ще изчезнат и други организми“, категоричен е Желев.

Самата забрана за влизане на лодки в залива на Корал, той определи като смешна. „Има течения и вятър. Не винаги капитанът е този, който решава откъде да мине. В опасно време няма какво да направиш. Никъде по света няма подобно чудо“, категоричен е Георги Желев.

За Денислав Николов забраната за риболов край Корал не трябва да се случва. „Ние сме израснали тук. Това е нашата зона за риболов и какво означава да си гледат делфини? Няма как да ги вържат тези делфини. Сега ще забранят Корал, после Оазис. На нас не ни остава зона, в която да риболуваме“, добавя Денислав. Категоричен е, че първо е трябвало да се говори с местните и с рибарите и след това да се обмислят каквито и да е ограничения в морето. „Нас никой не ни чува, само четем по медиите.“

За Николов ограничението за риболов в еднокилометровата зона от брега е недообмислено. „Паламуд, лефер се ловят с мрежи. Нас теченията ни носят. Ще ме закара на Корал, а аз как да я спра тази мрежа? Това на всички им е ясно. Когато има силно течение, аз трябва да си пусна мрежата от Царево, за да не стигна до Корал. Ние с колегите си знаем териториите, познаваме си морето“ допълни Денислав Николов. Той уточни, зоната около Корал е територия за рибари от Китен, Приморско, Лозенец и Царево. „Няма да я оставим тази работа така.“

В Царево също не смятат да се примиряват със забраната за риболов на Корал. „Напълно излишно. Там проблемът са туристите. Рибарите си пазим нашата акватория, защото ние с това се храним. Ние не искаме да затрием риболова. Това море е хранило нашите бащи, храни нас, ще храни и децата ни“, обясни пред Gramofona.com Радослав Стаматов. Категоричен е, че забраната е абсурдна и бърка в поминъка на хората. „Защо ни забраняват да ходим там, след като ние не вредим. Ние си плащаме лицензи, не сме бракониери. Аз съм с малка лодка и нямам право да излизам над 500 метра от брега. Ако не ми позволят да ходя на Корал, къде да отида?“, пита Радослав.

Иван Гюров смята, че ако се въвежда забрана, то тя трябва да е абсолютна и да обхване и плажната ивица. „Да изчистят брега от караваните, да няма никой там, да не палят вечер огньове“, категоричен е Гюров. Признава, че е възмутен, защото никой не е попитал местните. „Трябваше да ни питат. Не могат да дойдат и да ми кажат, че нямам право да риболувам. Аз съм рибар от 40 години и сега ще ми забраняват да ходя в най-хубавата зона.“