Как се появи защитената морска територия Корал? Чуйте записа от срещата, която институциите опитаха да скрият

17.06.2022 , 08:00 | Автор : Женя Петкова

Морето в залива на Корал ще бъде защитена територия. Това беше решено на закрито заседание в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Темата обаче е с висок обществен интерес и вече предизвика сериозно напрежение сред рибарите от Лозенец, Царево, Китен и Приморско. Gramofona.com публикува аудиозапис от заседанието на комисията, защото смятаме, че е важно да се чуят ясно мненията и позициите на всички участници в тайната среща. А тя беше тайна, защото институциите се постараха на нея медии да не бъдат допускани. Нещо повече, журналистите бяха целенасочено излъгани, че комисията се отлага, за да не влязат в сградата на екоинспекцията.

Във вчерашното заседание участваха експерти от РИОСВ Бургас, ИАРА, Басейнова дирекция, Регионалната дирекция по горите, Морска администрация и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. В заседанието се включи и заместник-министър Тома Белев.

Официално той обяви, че няма отношение по темата, не следи казуса със защитената местност, но в записа се чува, че той се включва в дискусията. На срещата присъстваха също така кметът на община Царево инж. Георги Лапчев и представителите сдружение „Да запазим Корал“ Асен Йорданов и Атанас Русев. Целият запис е с продължителност от 3 часа и 30 минути. От него става ясно, че експерт на РИОСВ е предложил пълна забрана на риболова в защитената зона и че според някои от участниците в срещата, местните рибари редовно хвърлят бомби и взривове, за да ловят риба.

Репортер на Gramofona.com разговаря и с рибари от Лозценец и Царево. Какво е мнението на морските хора за забраните, които се въвеждат и начина, по който това се случва – очаквайте подробен репортаж.

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

02.07

19o - 28o
03.07

19o - 27o
04.07

16o - 26o
05.07

17o - 28o