Страните от Вишеградската четворка смятат да излязат със съвместно предложение, чиято основна цел ще е да се помогне на България в охраната на границата с Турция. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация на Reuters.

Днес в Братислава се провежда неформална среща на лидерите на държавите от Европейския съюз, на която ще се обсъждат проблемите с миграционния натиск. Янош Лазар - говорител на унгарския премиер Виктор Орбан е коментирал, че бъдещето на Европа ще се реши на българо-турската граница.

Лазар е отбелязал също така, че е необходимо да се създаде единна европейска армия и че Фронтекс трябва да засили работата си по охраната на границите на Европейския съюз.

Във вторник премиерът Бойко Борисов и Виктор Орбан заедно инспектираха сухопътната и черноморската ни граница. Двамата обсъдиха и позициите си преди днешната среща в Братислава. Тогава стана ясно, че страната ни ще поиска 160 млн. евро от Европейския съюз, за да се справи с притока на мигранти.

Унгарският премиер декларира подкрепата си и обяви, че щом съюзът е готов да плати 3 млрд. евро на Турция, която не е член на ЕС, то 160 млн. евро за държава-членка не би трябвало да са проблем.

 

Превод: Женя Петкова