Тази година Лятната Академия на изкуствата в Созопол  стартира своята първа инициатива. Тя е свързана с набирането на средства, които ще бъдат за изграждането на възпоменателна плоча в родната къща на големия бургаски композитор Лазар Николов. „Убеждението ни е, че музиката на Лазар Николов трябва да стане част от съвремието ни, а не да бъде припомняна и чествана”, споделят организаторите на Академията.

Както е известно концертите са напълно безплатни. За тази цел след всеки от тях  ще бъдат пригодени кутии, в които всеки може да отдели колкото средства пожелае за събирането на пари за плочата.

Деветото издание е подготвило много изненади за любителите на различните изкуства. Една от новите специалности в жанра музика е народно пеене с уникалната изпълнителка на „Данюва мама“, „Гергана“, „Хайде всички на хорото“ – Бинка Добрева. От 1990 г. до днес тя работи във вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, който е най-добрият посланик на българската култура по света. В майсторския клас по народно пеене ще се включат и невероятният оркестър „Канарите”.

Следващата изненада в изданието е камерната музика, с големия цигулар, диригент и педагог проф.Ангел Станков. Той е носител на почетния орден „Член на Британската империя“, присъден му от Елизабет II. В класа по оперно пеене ще преподава нов преподавател - голямата българска прима – Дарина Такова. Активната й кариера е по големите световни оперни сцени: Ла Скала в Милано, Римска опера, Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триест, Неапол, Венеция, Парма. Oт седем години насам Дарина Такова се занимава с активна педагогическа дейност.

Лятната Академия в Созопол отново ще стартира с международно участие в уъркшопа по актьорско майсторство с режисьорския екип OFFENSICHT Щефан Флеминг/ Борислав Петранов - Австрия. Основа на уъркшопа ще бъдат текстове от книгата на Раймон Кьоно "Упражнения по стил". Курсът ще се води на български и немски език.

И тази година талантите ще бъдат обучавани от едни от най – големите и безспорни имена като творци и педагози. Преподавателите ще бъдат и проф. Георги Спасов – флейта, академик Петко Радев – кларинет, Веско Ешкенази – цигулка, проф.Анатоли Кръстев – виолончело, Мария Принц – пиано, поп и джаз пеене – Йълдъз Ибрахимова и живопис – проф.Светозар Бенчев. Проф. Г.Спасов е преподавател с високи професионални постижения, соло флейтист на Софийска филхармония и ръководител на много майсторски класове в България и чужбина. Удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

В Академията за 2014 г. ще има 11 майсторски класа в три изкуства – музика, театър и художествено изкуство. Всички активни участници в майсторските класове получат диплом за завършен майсторски клас . Входът на всички събития е свободен.

Снимка: Архив