Пет вещи лица започват да броят отново бюлетините за общински съветници в Бургас.

Този път експертите са определени единствено от съда, като нито една от двете страни по делото няма да има свой човек в екипа, работещ по експертизата. До повторното броене на бюлетини се стигна след жалба на партия СЕК и кандидата за общински съветник Бисер Русимов. Те оспорват резултатите от вота за местния парламент, тъй като само 34 гласа не достигат на партията, за да има четвърти общински съветник. 11 вещи лица вече веднъж броиха бюлетините.

Те бяха посочени от партия СЕК и Общинската избирателна комисия в Бургас. Шестима от експертите обаче подписаха заключението в експертизата с особено мнение. Това постави под въпрос нейната достоверност и тя не беше приета от съда.

В закрито заседание Административният съд е преценил, че няма нужда експертизата да се прави отново от 11 души и е редуцирал драстично екипа от вещи лица, като лично определя кои да са те. Това, според магистратите, ще гарантира тяхната обективност и безпристрасност.

Нито едно от вещите лица, които вече броиха бюлетините няма да работи по новата експертиза. Представители на двете спорещи страни могат да бъдат наблюдатели на работата на експертите. Освен тях като наблюдатели са допуснати и представители на политическите сили, които имат свои общински съветници в Бургас.

Новото броене на бюлетините започва от утре, 19 декември. За да не се стигне отново до ситуация, в която вещите лица сами да оспорват работата си, този път съдът изисква проверката на бюлетините по секции да се извършва от всички експерти и всеки един протокол да бъде подписван и от петимата. Работата по новата експертиза трябва да приключи в началото на следващата година. Следващото заседание по делото е насрочено за 5 януари.