Нови вещи лица ще броят отново всички 60 342 бюлетини за общинкски съветници в Бургас. Експертизата, която днес беше представена в съдебна зала, не беше приета от съдия Марина Николова. Причината – 6 от 11-те вещи лица са подписали с особено мнение окончателния протокол. Това е станало тази сутрин и изненада останалите им колеги, а също така и защитата на „Средна европейска класа“ - партията, която оспорва изборните резултати. Вчера експертите са се събрали отново, за да отговорят на въпроси, поставени от съда и да изчистят неточности от първото си заключение.

Оказало се обаче, че част от протоколите са били преписани, те били без подписи, в някои липсвали поправки и забележки, които вече са били уточнявани. Над 3 часа продължи заседанието днес, на което стана ясно, че някои от експертите имат съмнения за истинността на протоколите, по които е работено. Всеки един от тях гарантира, че си е свършил съвестно работата, но реално никой не е участвал броенето на абсолютно всички бюлетини и за това не може да гарантира каквоса броили другите.

Останалите им колеги се опитаха да се противопоставят и обясниха, че се е случвало да броят и по 5 пъти бюлетините от дадена секция, само и само да се изчистят съмненията около изборния резултат. Вещото лице Емил Пейчев дори даде пример със секция в кв. „Акациите“. Там бюлетините са били броени общо 15 пъти.

Оказа се, че вещите лица са допуснали и нарушение на изборния кодекс, който изисква всички заедно да броят бюлетините. Те обаче са се разделили на групи, заради огромния обем от работа, който е трябвало да свършат. Тъй като експертизата не беше приета, вещите лица остават и без хонорари за свършената от тях работа. Съдът постанови никой от досегашните експерти да не участва в повторното преброяване на бюлетините. Решението беше прието от всички страни по делото, които признаха, че това е единствения полезен ход в създалата се ситуация.

„Внесе се известно съмнение относно достоверността на експертизата, което съдът преодоля по единствения възможен начин“, коментира Георги Михов, който представлява Общинската избирателна комисия. Председателят на ОИК Бургас Фани Семерджиева също изрази съмнения относно достоверността на експертизата. Тя отрече да е оказван политически натиск върху вещи лица, за да подпишат заключението с особено мнение.

Съмнение относно особеното мнение на вещите лица обаче изказа адвокат Богдан Йорданов.

„Не е възможно и не логично да работят заедно три седмици, да се обединяват всички около едно и също и снощи, включително и днес под давление преполагам, не искам да казвам, само предполагам, изведнъж претърпяха развитие за една нощ. Вярно е, че утрото е по-мъдро от вечерта, но дали някой не им помогна да го измъдруват? При условие, че три седмици работят заедно и не са имали никакъв разнобой в каквито и да е становища“, коментира юристът. Следващото заседание на Административния съд е насрочено за 5 януари. Очаква се дотогава да е готова и експертизата от второто повторно броене на бюлетините.