Общинската избирателна комисия в Несебър е органът, който трябва да каже как новизбраният кмет Николай Дичитров ще встъпи официално в длъжност. Това коментира пред Gramofona.com областният управител Вълчо Чолаков.

„Четейки закона, Областната администрация стриктно си спазва задължанието, което е да свикаме общинска сесия, на която ще се закълнат новоизбраните за кмет, кметове на кметства и общински съветници в община Несебър. Ние вече сме насрочили дата, на която това ще се случи – тя е понеделник, 11 ноември. Тези, които присъстват на сесията, ще положат клетва. За тези, които не присъстват, Законът за местното самоуправление е предвидил какъв е редът във връзка с изборните процедури. Провомощия за това има ОИК – Несебър“, обясни Чолаков.

Първоначално той е считал, че по казуса е трябвало да се произнесе Централната избирателна комисия и именно поради това е отправил запитване към нея.

„От ЦИК ни отговориха, че те само правоприлагат, а не тълкуват Закона за местното самоуправление и местната администрация“, допълни областният управител.

Чолаков е категоричен, че новоизбраните кметове встъпват в длъжност след полагане на клетва на първата сесия в дадената община. По думите му в случая няма как Николай Димитров да се закълне в следствения арест.