Най-вероятно в Несебър ще има нови избори за кмет на общината. Това коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас Елка Стоянова за Gramofona.com.

По нейните думи ще се намери основание да се прекратят правомощията на Николай Димитров, и то няма да се чака 6 месеца, а това може да стане още след един месец за неоснователно неявяване на работа. Това е при положение че все пак Димитров не излезе от столичния арест, където беше задържан за постоянно.

Ако тази хипотеза се случи, Общинската избирателна комисия трябва да задейства процедура по прекратяване, която се изпраща на ЦИК. След като това стане, местният Общински съвет ще избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината, който да я управлява до избирането на нов кмет. В същото време се изпраща искане до президента на републиката, който да насрочи служебно нови избори за кмет.

Няма начин Николай Димитров да се закълне от ареста и да продължи да изпълнява правомощия на кмет, докато е задържан, категорична е Стоянова. До евентуалното насрочване на нови избори неговите функции изпълнява назначеният по времето на предизборната кампания заместник-кмет на Несебър.   

Елка Стоянова все пак упочни, че съществува вероятност съдът да пусне от следствения арест Николай Димитров и тогава той може да положи клетва и да си влезе в провомощията на кмет.

„Ако до един месец Димитров не излазе от ареста, смятам, че ще има нови избори в Несебър“, заяви Стоянова.

Очаква се Централната избирателна комисия да излезе с решение по казуса.