Кметът на Несебър Николай Димитров остава за постоянно в ареста, реши спецсъдът, предаде БТА.

Димитров и още няколко човека са обвинени, че са престъпна група за купуване на гласове.

Георги Георгиев, Петър Хрусафов Тодоров и Атанас Япаджиев също остават в ареста. На свобода излиза само Константин Лефтеров.

Решението на специализирания съд може да се обжалва.

„Ние не сме престъпници. Никога не съм се занимавал с купуването на гласове, няма логика да го правя“ - е заявил Николай Димитров в съдебната зала, предаде „24 часа“.

Прокуратурата подробно описа престъпна схема, по която според обвинението се е извършвало купуването на гласове. Оказа се, че има основен свидетел с фамилия Балинов, който е бивш служител на общинското предприятие за поддръжка и ремонт в Несебър, и според адвокатите на Димитров бил уволнен, защото ходил пиян на работа.

Балинов трябвало да осигури 400 гласа, като за това щял да получи 10 000 гласа за себе си и между 3000 и 5000 лева за 4-ма организатори, а пък самите гласоподаватели щели да взема по 100 лева. На 11 октомври на бензиностанция Балинов бил предал списъци със 114 имена и взел 3000 лева.

Според адвоката на Николай Димитров - Ина Лулчева, в началото на септември Балинов отишъл в ДАНС и им разказал, че му предлагат да купува гласове.