Претендент за кметския стол в Бургас доказва пред Административния съд, че от 6 години живее в родния си град.

Припомняме, че седмица след старта на предизборната кампания, ЦИК поиска от ОИК да заличи двете регистрации на кандидат-кмета от коалиция „Ние, гражданите” Теодор Шейков. Причината е, че той не отговаря на условието за уседналост, което е задължително за всички претенденти във вота.

Според Шейков и съпартийците му до казуса се стига след грешка от страна на местната администрация. Шейков е завършил право във Франция, но е в Бургас от 2006 година. През 2013 година е променен Законът за гражданската администрация и постоянният адрес на Шейков е сменен служебно.

Въпреки че по това време той от години живее в морския град, чиновник е написал, че Шейков е все още във Франция. Кандидат-кметът разбира за недоразумението едва през лятото на тази година и решава да поправи грешката.

Заедно с Шейков днес в съда като свидетел пристигна домоуправителят на сградата, в която той живее. В хода на делото той разказа подробно откога познава кандидат-кмета на Бургас, колко често се виждат и от колко време Шейков живее на адреса си в града.

Адвокатът на Шейков, Стойчев, коментира пред Грамофона нюз, че ситуацията, в която е попаднал клиента му, може да се случи на всеки един бургазлия.

„Сега Шейков трябва да доказва, че живее в Бургас, което е малко абсурдно. Правата му са нарушени, защото служебното отразяване в ГРАО го лишава от правото да участва в изборите”, обясни адв. Стойчев.  

Той бе учуден как Централната избирателна комисия вече е допуснала до участие в изборите Шейков, а после открива несъответствие с адреса му. Магистратът посочи още, че от ЦИК дори не са направили допълнителна проверка коректни ли са данните на кандидат-кмета.

Решението на Административния съд ще стане ясно в 16:30 часа. Очаквайте подробности!