Бургаският административен съд е последната инстанция, която трябва да каже може ли адвокат Теодор Шейков да бъде кандидат за кмет и общински съветник. Той беше издигнат от местната коалиция „Ние, гражданите“.

Седмица след старта на предизборната кампания обаче Централната избирателна комисия поиска от ОИК – Бургас да заличи двете регистрации на адвокат Шейков. Причината е, че той не отговаря на условието за уседналост, което е задължително за всички претенденти във вота.

От „Ние, гражданите“ обжалваха решението на Общинската избирателна комисия, но днес жалбата на коалицията е отхвърлена от Централната избирателна комисия. Мотивите на юристите в ЦИК са, че до август тази година настоящият адрес на адвокат Шейков е бил във Франция, а не в Бургас. Законът изисква уседналост от минимум 6 месеца преди датата на изборите.

Още преди дни от „Ние, гражданите“ обявиха, че в избирателната комисия имат неправилно тълкуване на закона. От 8 години Теодор Шейков живее в Бургас, а не зад граница. Постоянният му адрес от 2011 год. насам е в Бургас.

А причината за разминаването с настоящия адрес Шейков обясни с чиновническа грешка. Още утре от „Ние, гражданите“ ще внесат жалба и пред Бургаския административен съд. От коалицията обявиха, че могат да докажат уседналостта на своя кандидат.