Спират печатането на бюлетините за Бургас докато се реши въпросът може ли адвокат Теодор Шейков да се кандидатира за кмет на общината или не. По-рано днес стана ясно, че Централната избирателна комисия е заличила кандидата на коалиция „Ние, гражданите“ заради открито нарушение в Изборния закон.

Според представителите на местната коалиция обаче ЦИК греши в тълкуването на закона, а съпартийците на адвокат Шейков са готови да атакуват решението и пред Върховния административен съд. До заличаването на регистрацията се стига след проверка от Централната избирателна комисия, която установява, че Теодор Шейков е променил постоянния си адрес през август тази година. Законът обаче изисква това да се е случило поне 6 месеца преди датата на изборите.

„ЦИК тълкува грешно. Според тях кандидатът трябва да има минимум 6 месеца и по постоянен, и по настоящ адрес. Реално законът изисква шестмесечна регистрация на един от двата, а не и на двата адреса“, коментира Ангел Божидаров от „Ние, гражданите“.

До казуса стига след грешка от страна на местната администрация, категоричен е и Теодор Шейков.

Той е завършил право във Франция, но се е прибрал в Бургас след дипломирането си през 2006 год., а на местните избори през 2007 год. дори е бил член на Общинската избирателна комисия в града. През 2013 година е променен Законът за гражданската администрация и постоянният адрес на Шейков е сменен служебно. Въпреки че по това време той от години живее в Бургас, чиновник е написал, че все още е във Франция. Шейков разбира за недоразумението едва през лятото на тази година и решава да поправи грешката.

В масивите на ГРАО обаче е описано, че регистрацията на кандидат-кметът е променена след законовия срок, въпреки че през последните 8 години постоянният му адрес не е променян. „Това е обидно. Заличават ме, сякаш не съм съществувал. Това са близо 10 години от моя живот. Винаги съм живял в Бургас, познавам съгражданите си и мога да ги представлявам“, коментира пред журналисти Шейков. В момента той не може да води предизборна агитация за себе си и съпратийците, защото регистрацията му е заличена.

"Аз не мога да кажа какви са идеите ми за развитието на Бургас, не мога да се срещам с хората и да им обяснявам как мога да променя града. Аз не съм системен политик, а това е удар срещу такива като мен“, допълни още Шейков. От „Ние, гражданите“ вече са извадили справки от община Бургас, които ясно показват, че и настоящият, и постоянният адрес на техния кандидат е един и същ. Те ще поискат и справка от Гранична полиция, която да докаже, че през цялата 2019 год. Шейков не е напускал страната.

„Ще вземем документ и от Бургаската адвокатска колегия. От 2008 год. Теодор Шейков е вписан в нея. Той води делата си тук и това лесно ще се докаже“, обясни още Ангел Божидаров. Водачът на листата на „Ние, гражданите“ Бенчо Бенчев коментира, че местната коалиция ще успее да се справи с казуса.

„Това ще ни удари финансово, защото трябва да променяме агитационните си материали. В същото време може и да е за хубаво, защото все пак повече хора ще чуят за нас“, обобщи философски Бенчев.