Красимир Чуков е собственик на Equilibrium Botique Bar & Kitchen в Бургас. Той е и вицепрезидент на Световната федерация по ресторантьорски спорт (WFRS) за България. Човек с многогодишен опит в чужбина, от неговите коктейли са опитвали звезди като Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер. Чуков беше любезен да коментира за Gramofona.com с какви проблеми се сблъсква ресторантьорският бизнес след края на извънредното положение.

Здравей, Краси! Като собственик на заведение в Бургас би ли коментирал какви загуби претърпя ти и ресторантьорският бизнес като цяло за тези два месеца на извънредното положение?

Загубите са тотални, тъй като всеки ресторантьор беше изправен пред избора дали да запази персонала си, или не. Някои тръгнаха в посока 50 на 50 – половината си служители ги пуснаха в неплатена отпуска, други ги уволниха. Аз предприех непопулярната за този период стъпка да си запазя персонала. Но не обвинявам колегите, защото никой си нямаше представа това положение колко време ще продължи.

Ако говорим за загубите в числа, то моите за тези два месеца без работа са в порядъка от 15 000 до 20 000 лв. Успях да предоговоря наема на по-нисък, но старият остана да се дължи. И до края на годината трябва да се върнат тези пари.

В момента всички колеги, които отварят заведения по Слънчев бряг и другите курорти, са поставени в много интересна позиция, защото ще бъде адски трудно да се намери персонал за там, тъй като се очаква да дойде една от най-рисковите групи – англичаните. Затова те няма как да стартират с пълен персонал. И според мен за първа година на някои от колегите собственици ще им се наложи да работят като обикновени служители, за да могат да балансират.

Твоят ресторант отвори преди две седмици. Има ли вече достатъчно клиенти, предвид че работят само масите отвън?

Първите три дни влязоха клиенти от, така да кажа, твърдото ядро, които си идват постоянно. Те просто дойдоха да си видим отново, като уважение. В края на първата седмици пристигнаха и хора, които са малко по в периферията. И сега вече всичко си е постарому.

Има ли промяна в предпочитаното време за посещаване на заведението?

Да. Вечерите тотално се изгубиха, защото времето е още студено, а хората трябва да излизат навън. На печеливша позиция сега са заведенията, които имат външна градина, но затворена. Дори и да отворят покрива, вътре остава топло. При мен не е така. Ситуацията ме постави в положение реално сега да работя от 11,00 преди обяд до 18,00 часа вечерта. По този начин хващам клиентите, които идват да обядват, и след това. Вече отворих и лятната тераса, която се намира най-отгоре на заведението.

Но самата ситуация е колкото лоша, толкова и добра.

Защо?

Случиха се и добри неща. Хора, които ходят на едно и също място и с които бяхме започнали да си омръзваме, сега с тях рестартирахме цялата връзка. Видяхме се в една ситуация, в която никой в света не е мислил, че ще се случи, не е бил подготвен за това и във време, в което трябваше да намерим правилните решения как да продължим. Това е един допълнителен опит, който няма кой да ти даде.

Би ли коментирал и намаляването на ДДС, което се обсъжда?

Това може би ще даде някакво положително отражение върху по-големите бизнеси, но за малкия бизнес не смятам, че ще има голяма полза. Да не говорим, че все още и нищо не е сигурно. Но като цяло има голяма обърквация, повечето колеги изобщо не са наясно какво ще стане. Тъй като аз имам опит от работата си в чужбина с тази схема и знам горе-долу какво да очаквам, съм в по-изгодна позиция. Като цяло всички ще бъдат объркани, защото като отидеш да зареждаш при доставчика, там ДДС ще е 20 % на стоката. А ще бъде 9 %, когато вече ние се издължаваме на държавата. Там ще е разликата от тези 11 %.

Тъй като при нас това става за първи път, повечето изобщо не знаят как да реагират. В Кипър например 9 % е ставката на алкохола, 7 % - на храната. На касовата бележка излиза разбивка на ДДС на храната и на алкохола поотделно.

Мога да кажа, че обърквацията в бранша е тотална. А и разбирам, че и финансовият министър се опъва за намаляването на данъка. Може би ще намалят от една страна, но ще увеличат от друга… ама пак ще я побългарим. Няма да стане като помощ за бизнеса, а като една отново неефективна мярка, както бяха 80 % от всичките. Например за мярката 60 на 40 от отпуснати 1 млрд. лв. са усвоени 16 милиона. Сега за грантовете ще стане същата история. Условията се правят така, че средствата да не стигат до по-малките бизнеси, на които би трябвало да се помогне.

Какво се случва със Световното първенство за готвачи и бармани, което трябваше да се проведе през май в Равда?

Датата е сменена на 18 септември. Но тъй като повечето участници трябва да дойдат от чужбина, имаме и втора дата – 15 ноември, ако нещо се обърка, но тогава ще е в Пловдив.

Актьорите от руския сериал „Кухня“, с които бяхме говорили да дойдат в Равда, отпадат на 90 % поне засега. Това е разбираемо, защото те са много притеснени от ситуацията с коронавируса при тях. В момента всички мислят за това, а не за кариерите си и къде ще ходят. Така че ние сме в средата на нищото в момента. Водим разговори с други хора, но преговорите са в много начална фаза.