Световно първенство по ресторантьорски спорт ще се проведе за първи път в България, като домакин ще е петзвезден хотел в Равда. Това съобщи за Gramofona.com бургазлията Красимир Чуков, вицепрезидент на Световната федерация по този вид спорт.

Шампионатът ще се проведе от 15 до 17 май тази година. Любопитно е, че сред гостите на първенството ще бъде целият звезден актьорски състав от руския сериал „Кухня“, станал любим и на огромна част от българските зрители. Артистите вече са потвърдили присъствието си. Сред тях ще е и Дмитрий Назаров – превъплътил се в мустакатия главен готвач от сериала Виктор Баринов.

Световното първенство ще се състои от две дисциплини – за готвачи и за бармани. Ще участват по около 15 състезатели във всеки от потоците. Първите два дни ще са квалификациите, а финалите ще са на 17 май.

„Състезанието за готвачите няма да е от рода „ето един голям хладилник, изберете си нещо и гответе“. Ще има една кутия с подбрани определени продукти. Състезателите ще трябва да сготвят нещо, комбинирайки само тези храни, които са вътре“ – обясни Чуков. По време на шампионата ще има и тематичен семинар.

Победителите в световното ще получат купи, като тази за готвачите съдържа 450 грама злато и тежи над 10 кг. Призът за барманите е във формата на чаша – копие на Светия Граал. Купите са дело на най-добрия скулпторист на Санкт Петербург.

Самият Красимир Чуков дълги години е бил барман и гурме майстор в едни от най-известните ресторанти в света, печелил е множество европейски и световни първенства. Очаквайте отделен материал за него в Gramofona.com.