Бургас се слави като град с много успели личности на национално ниво в различни сфери на живота. Не са чак толкова тези обаче, които са постигнали върхове и на световно равнище.

Един от тези бургазлии, които са успели и в чужбина в своята си област, е Красимир Чуков. Той пробива като барман и гурме майстор. Стига до едни от най-известните заведения в света, печели десетки европейски и световни титли в международни състезания. Наскоро получава и голямо признание – избран е за вицепрезидент на Световната федерация по ресторантьорски спорт (WFRS) за България.

„Има едно неписано правило – като не станеш футболист, ставаш барман“, сподели с усмивка Чуков пред Gramofona.com. След като се уволнява от казармата през 1998 г., той започва да тренира във футболния „Черноморец“. Скоро обаче разбира, че това не е неговият път. Тогава се пренасочва към барманството, на което започва да се учи сам. Впоследствие завършва обучение в Лондон и самият той става треньор в най-голямото училище за бармани в английската столица за 4 години.

Чуков се включва в множество състезания за бармани и гурме майстори, като до момента е участвал в около 45 международни надпревари. Подготовката му за всяка една от тях изисква предварително около 3-4 месеца тренировки, по време на които се създават уникални коктейли само за един турнир.

Сред десетките отличия Чуков цени изключително много това, което печели през 2011 г. на първото световно първенство на американската верига ресторанти TGI Friday's, разполагаща с над 1400 заведения в цял свят. В състезанието се включват 21 хиляди бармани. За финала в Лас Вегас се събират по трима играчи от различни континенти – общо 9 души. Краси е в европейския отбор заедно с унгарец и англичанин. Водещ на надпреварата тогава е бил известният рапър Пъф Деди.

„Състезанието беше разделено на етапи, като всеки един от тях продължава по 8-9 часа. В първия ти дават книга с 1000 коктейла, от които журито ти избира 100, съставките на които ти трябва да напишеш дословно. На втория етап имаш 6 шейкъра, като съдии ти казват какво количество унции да налееш и ти трябва без да спираш да сипеш абсолютно същото количество, което са ти задали. После трябва по най-бързия начин да направиш 5 коктейла, които са разделени в различни категории – топъл коктейл, замръзнал коктейл, с шейкър, с лъжица и т.н.“ – разказва Чуков. Бургазлията печели първо място за Европа и четвърто за света. Наградата е статуетка във формата на самолетна перка, символизираща развитие.  

През 2010 години Чуков влиза в книгата на рекордите „Гинес“. Това се случва в Кипър, където той прави най-голямото мохито в света – 1 тон.

Успехите му не остават незабелязани. Става един от частните бармани на рали „Монте Карло“ в Монако. Там той е обслужвал всички специални гости на състезанието, сред които са холивудските звезди Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер.

„Те бяха на частното парти, което по традиция се организира след автомобилното състезание. На него се събират абсолютно всички участници – пилоти, спонсори, специални гости. Барманите на това парти бяха двама – аз и мой колега. Контролът беше невероятен – нямахме право да си докосваме телефоните от порядъка на около 14 часа. А вътре в тях бяха инсталирали програми, които да следят нашата локация, с кого говорим и такива неща. Коктейлите, които поднесохме, бяха изпробвани 2-3 дни преди това. Като цяло самата организация започва 3 месеца преди самото състезание“, разказва бургазлията.

По време на престоя си в княжеството Красимир е имал много интересни и любопитни случки. Например той научава преди всички за трансфера на футболната звезда Килиан Мбапе от местния клуб в ПСЖ. Чува го лично от устата на президента на АС Монако, който бил седнал на бара, обслужван от бургазлията.

В България изоставаме с 25 години от модните тенденции в барманството, твърди Чуков:

„Напуснах Бургас, когато бях на 20 години. Сега, като се върнах, нивото е същото. Нищо не се е променило, ние просто сме си останали там. Тук-там се вижда някакъв проблясък, който се дължи на знанията, които се разпространяват чрез интернет. Обаче много лесно е да вземеш три рецепти и да ги направиш твои. Но самата им направа има някаква идея, вкарана в тях. И като не я знаете тази идея, просто става нещо друго“.

Слънчев бряг изобщо не е критерий за качествено барманство, казва бургазлията. А ако някой иска да придобие умения спрямо съвременното ниво, в България това може да стане само на отделни места в София. „Това е при колеги, с които започнахме навремето заедно. Но то не е цялостно обучение, а само вид семинар, който се прави веднъж в годината. А модните тенденции при барманството много бързо се развиват и това, което е било актуално преди година, сега вече може да е демоде“.

След 14 години в странство Красимир Чуков решава да се завърне в родния Бургас. Всъщност той никога не е мислил да емигрира някъде в чужбина, отишъл е да работи още в началото с идеята, че един ден ще се завърне тук и ще развива собствен бизнес.

„Вижте, ние имаме страхотна държава. Това, че на някакво ниво някъде си има проблеми, не значи, че не става. Ние, хората, сме държавата. Ако се променим ние, ще се промени всичко“ – разсъждава Чуков.

Красимир отваря свой бар в центъра на града, където прилага своя многогодишен световен опит в бранша. А отскоро приема и ново предизвикателство – става вицепрезидент на World Federation of Restaurant Sport за България. На дневен ред му е подготовката на Световното първенство по ресторантьорски спорт, което ще се проведе в Равда на 15-17 май тази година. Шампионатът ще се състои за първи път у нас, като се очаква на него да гостуват изключително интересни лица. Сред тях са актьорите от руския сериал „Кухня“. А други любопитни имена ще бъдат обявени до месец.

Тази купа ще вземе победителят на световното в Равда в категорията за бармани. Тя изобразява Светия Граал.