Инж. Чанка Коралска е зам.-кмет по строителство в община Бургас. В края на август председателят на спортната комисия в предишното Народно събрание Иван Ченчев обяви в Бургас, че няма финансиране за втория етап на строителството на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“. Какво е направено досега и какво предстои? Подробности в интервюто на Грамофона нюз с инж. Коралска

Инж. Коралска, интересът на бургазлии към „Арена Бургас“ е огромен. Готово ли най-накрая мащабното съоръжение?

Разбираемо е да има голям интерес от бургазлии, защото това е едно уникално съоръжение, което имаме привилегията да бъде изградено на територията на града ни.

Това не е сграда от градски тип, а многофункционална зала, с много възможности, която дава шанс на града ни да се превърне в притегателен център за провеждането на спортни състезания от висок ранг, като например Европейско състезание по лека атлетика.

В тази връзка преди два дни тук бяха представители на Федерацията по лека атлетика, които също направиха посещение в залата. Това, което видяха и отзивите, които получихме от тях, бяха възхитителни. Те потвърдиха още веднъж, че такава зала в България няма.

Залата е пред подписване на Акт 15. Това е документ, с който се предава от строителя на възложителя. Знаете, че ние ако не се лъжа сме в изграждането на залата от 2016 г. заедно с  държавното дружество „Академика“ към Министерството на спорта. В началото финансирането на сградата бе осигурено от Общината, след това и от държавата. По договора и по анекса, който е подписан, парите са налични.

Председателят на спортната комисия в предишния парламент обяви в Бургас, че няма финансиране за втория етап на строителството. Какво се случва сега?

Да, със сигурност има недостиг на средства, за да се развият тези много функционалности, които залата предполага. Но това, за което е сключен договорът - като зала за провеждане на състезания по лека атлетика - всичко е обезпечено.

Общината допълнително финансира изграждането на подвижни трибуни, подпорна стена от към жандармерията в близост – всичко това благодарение на Общинския съвет.

Винаги когато става въпрос за провеждане на европейски състезания, е нужно допълнително оборудване и са необходими допълнителни средства.

И когато една зала е одобрена да провежда такива състезания, е работа на държавата, на федерациите, да осигуряват допълнително средства за обезпечаването на даденото състезанието.

Категорично община Бургас е изпълнила и свършила своята работа до момента. Искам да кажа, че голямо предимство на Арена Бургас е наличието на паркинг на няколко нива, който е много важен, когато се лицензира една зала за състезания. Това е недостатък на зала „Арена Армеец“ и ако някой е ходил там, може да го види.

Освен Акт 15, какво друго следва да се направи, преди залата да бъде открита?

С нетърпение очакваме залата да приключи с Акт 15. Изпълнителят и проектантът имат още някои доуточнявания с инстанциите като пожарната, например. Знаете -  такава сграда трябва да мине през сертификация от подобни организации.

Като се удари чертата, колко струва до момента изграждането на Арена Бургас?

Сумата е тази, която е обявена и до момента – 39 милиона е първоначално договорът и още 15 милиона, които са с допълнителен анекс.

А с каква сума още трябва да помогне държавата?

Около 5 милиона дава държавата за оборудване, което допълва това, което е в основния договор и в анекса, за да обезпечи и други видове спортове. Според мен държавата ще продължава да дава за оборудване, защото така трябва.

Имаме ли вече дата за официалното откриване?

Много ми се иска сега да ви кажа, че утре ще е този ден, но за съжаление не зависи само от нас и се въздържам да давам срокове на този етап. Всички се надяваме това да се стане поне за празника на Бургас.