Инж. Чанка Коралска е зам.-кмет по строителство в община Бургас. Днес премиерът Бойко Борисов пристигна в морския град, за да види докъде е стигнал строежът на мащабната спортна зала „Арена Бургас”. Какво е направено и какво предстои? Подробности в интервюто на Грамофона нюз с инж. Коралска

Инж. Коралска, докъде стигна проектът на спортната зала?

За съжаление ще кажа, че пандемията от коронавирус ни забави. Трябваше по план график вече да е монтирана финишната ламарина, която идва от Германия. Тя е тук на обекта, но специалистите не можаха да дойдат и да я поставят.

След като от 1 юни се премахва карантината, очакваме специалистите да дойдат. Те ще имат около 2 месеца работа. Веднага след това ще продължат активно вътрешните дейности.

Докато сградата не е покрита, вътре не може да се правят нито гипсокартон, нито други дейности, които са застрашени от намокряне и метеорологичните условия.

Какво се работи в момента?

Работи се по окачената фасада. Отвън се затваря това, което може и не е възпрепятствано от покривната ламарина. Вътре се монтират отоплителни и вентилационни климатични инсталации. Седалките са тук, но за съжаление и те все още не са монтирани, защото я няма покривната ламарина.

А готови ли са гаражите?

Всичко на ниво гаражи долу е готово. Остават довършителни работи по двете тренировъчни зали.

Гаражът за колко паркирани автомобила е приспособен и колко са поднивата?

Гаражът е с капацитет 720 места, заедно с тези, които са отвън. Поднивата са две за 600 броя автобомила вътре. Планира се отгоре също да има възможност за паркиране. Пространството горе е много голямо и позволява също да се провеждат събития на открито.

Спортната зала трябваше да е готова през септември, но се бави с три месеца. Оскъпи ли се повече проектът заради забавянето от страна на германските специалисти?

Не, за оскъпяване не можем да говорим, защото ние няма да начисляваме неустойки заради трите месеца забава. Това е така, защото пандемията от коронавирус беше в цяла Европа. От тук нататък изпълнителят трябва много добре да си направи графика.

Кога трябва съоръжението да е готово?

Изпълнителят обеща пред премиера Борисов, че за декември месец трябва да са готови. Разбира се изпълнението е трудно, защото това е уникално съоръжение. Всичко, което се произвежда, е специално за залата, обикновено от доставчици от други държави. Металната конструкция е от Турция, а ламарината от Германия. 

Колко е общата стойност на проекта до момента?

55 милиона лева е общата стойност досега. Отделно има средства, които са за оборудване, които ще бъдат доставени от държавното дружество „Академика”, тъй като те са хората, които основно ще стопанисват залата.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии