Областният управител Вълчо Чолаков спря новата наредба, която урежда финансирането на спортните клубове в Бургас.

Срещу промените скочиха и част от спортните клубове, които сезираха губернатора. Според Чолаков в приетата на 26 февруари наредба има противоречия, а част от параграфите са незаконосъобразни. Областният управител е открил противоречия в посочените срокове, по които се искат годишните финансови отчети на клубовете.

Това е причината той да оспори решението на местния парламент и да сезира Административния съд. „Става въпрос за техническа грешка, която ще бъде коригирана още на следващото заседание“, коментира пред Gramofona.com председателят на спортната комисия в Общинския съвет Калчо Белов. Според него драма в решението на губернатора няма, а пропуските ще бъдат отстранени.

„Финансирането на спортните клубове тази година ще бъде по новата наредба. Целта ни е да се отсеят реалните клубове, които развиват детски школи и имат структура от бутиковите клубчета, които чакат само на общинско финансиране“, коментира Белов.

Той уточни, че допълнителни промени в наредбата най-вероятно ще бъдат направени на по-късен етап. „Няма съвършена наредба. Сигурно имаме слабости, но сме отворени и ще ги поправим. Нека не забравяме обаче, че Общината само доподпомага финансово клубовете, а не ги издържа“, обясни още Белов.

Според него с новия нормативен документ ще се помогне на онези клубове, които наистина развиват детските си школи и работят в перспектива.