Как община Бургас ще подпомага спорта и по какъв начин ще се разпределя субсисдията за клубовете е въпросът, който повече от час обсъжда местният парламент.

Предложението за нова наредба успя да раздели съветниците и спортистите. Според докладната, индивидуалните спортове трябва да получат 30% от финансовата субсидия, а колективните 70%. Реално и в момента финансирането е на този принцип, но никой не се оплакваше, коментира вносителят Калчо Белов.

Идеята на наредбата е да се въведат правила и да е ясно и прозрачно подпомагането на спортните клубове, уточни Белов. Според него в момента всеки медал се осребрява, а това не е редно. „Спортът има социална функция и възпитава децата. Трябва да подпомагаме именно клубовете, които правят това”, коментира и зам.-кметът Лорис Мануелян.

Най-големи дебати предизвика предложението на Румен Ангелов, който иска разпределението на парите да е по равно за индивидуалните и колективните спортове. Според него разходите по подготовката на индивидуалните състезатели не са малки, а именно индивидуалните спортове носят успехите на града.

„Голямото спортно майсторство ще намери своето финансиране от спонсори. Ние трябва да помогнем на тези спортове, които имат социално значение, които възпитават децата”, коментира и Георги Дражев.

„Каквото и да си приказваме, но ние говорим за пари. А когато говорим за общински пари, говорим за парите на всеки един бургазлия”, уточни Дражев. Появиха се предложения наредбата да се отложи, за да могат всички засегнати страни да обсъдят предложенията и да намерят най-удачния за спортните клубове вариант.

Съветниците се разделиха и в позицията дали трябва да се финансира само аматьорският спорт, или да се субсидират и професионалните. Все още нямат единна позиция и дали спортните постижения и участията в състезания трябва да имат тежест при разпределението на парите.

Спортните клубове искат новата наредба да влезе в сила през 2017 год., а през тази субсидирането да остане по досега действащите правила.