Наредбата за финансовото подпомагане на спортните клубове в община Бургас е на път да скара спортните деятели в града. На заседанието на местния парламент утре ще се обсъжда как да се разпределят средствата, които Общината заделя за развитието на спорта.

Основното предложение е колективните спортове да получат 70% от субсидията, а останалите 30% да бъдат за индивидуалните спортове.

Общинският съветник от ГЕРБ Румен Ангелов обаче иска парите да се отпуснат по равно. Според него разпределението в момента е нечестно, тъй като колективните спортове са едва 5, а на територията на Бургас се развиват близо 50 индивидуални спорта.

Детските школи и подготовката и на едните, и на другите струва пари, аргументира се Ангелов. Той допълва също така, че лекоатлетите например имат над 50 състезания през тази година.

За тях са необходими средства. От тази година всички спортни клубове ще плащат и наем за ползваните общински бази. За това Румен  Ангелов иска предвидената обща субсидия от 1 млн. лева да се раздели по равно.

Срещу идеята обаче скочиха представителите на колективните спортове. Футболисти, баскетболисти, волейболисти и хандбалисти разпространиха декларация, в която настояват финансирането да се запази в сегашния си вид.

От клубовете, развиващи колективни спортове са на мнение, че техните резултати и постижения заслужават оценка. Изчисляват, че и издръжката на техните състезатели е по-скъпа от тази в индивидуалните спортове.

Клубовете обвиняват Румен Ангелов и в конфликт на интереси. Общинският съветник влиза в Управителния съвет на спортен клуб „Европул”, който развива единствено индивидуални спортове.