18,5 млн. лева е рамката на бюджета, който общинските съветници на Средец приеха днес. Дебатите по проекта продължиха почти три часа. От БСП поискаха бюджетът да се гледа в самостоятелно извънредно заседание на местния парламент, тъй като времето за подготовка е било малко. Мнозинството обаче отхвърли предложението. Според Иван Кичев в подготовката на бюджета са допуснати серия от законови нарушения.

Кичев е категоричен, че проектът не е бил съгласуван с нито един от кметовете в община Средец, както изисква законът. Освен това обществените обсъждания са се провели три дни преди приемането на държавния бюджет. Законът обаче и в този случай е категоричен – общински бюджет трябва да е съгласуван с държавната рамка. Бившият полицай и настоящ съветник се усъмни и в протоколите от обществените обсъждания. Според него един и същи човек се е подписвал от името на всички присъстващи.

Димитър Янков от СДС също се усъмни в законността на бюджета и заподозря, че областният управител ще го върне заради нередности.

Димитър Германов от БСП атакува приходната част. „Данъците за МПС в Средец са завишени и са едни от най-високите, по-високи и от тези в Бургас. В същото време и за 2019, и за 2020 год. е заложен приход от 500 хил. лева. Ние ги увеличихме, а вие нищо не планирате“, коментира Германов и допълни, че същата ситуация е и с данъка върху недвижимите имоти. Той също е по-висок, но и за 2020 год. планираните приходи са колкото за миналата година – 610 хил. лева.

Според кмета на община Средец Иван Жабов това са реалистични цифри, зад които стоят истински пари. „Жителите могат да са спокойни, защото това са реални цифри. Всичко е обезпечено“, категоричен е Жабов.

Според Димитър Янков обаче, тези цифри просто показват, че хората няма да си платят данъците и предложи да се завишат цените на общинските имоти, които се продават, защото сега се създавало усещането, че общината не мери с един аршин всички купувачи. „Парите ще дойдат от имотите. Не е редно да идват от данъците, защото те няма да се съберат. А няма да се съберат, защото са несправедливи“, обяви от трибуната Янков.

1,31 млн. лева са просрочените задължения на община Средец. Близо 250 хил. лева пък са неразплатените вече втора година задължения към РИОСВ, стана ясно след питане на опозицията. Въпреки бурните обвинения от страна на СДС и БСП, бюджетът беше приет. Вместо традиционните 9 гласа на мнозинството, проектът получи подкрепата на общо 10 съветника. От СДС решиха да дадат още един глас в подкрепа на проекта, не защото го одобряват, а за да покажат, че мнозинството не се вслушва в опозицията.

Според Иван Жабов отправените критики не са конструктивни. Според него бюджетът ще даде възможност на администрацията да продължи да работи и подобрява инфраструктурата не само в Средец, но и в селата. Определи капиталовата програма като балансирана и изпълнима.