В началото на годината се появи информация, че служебното правителство се опитва да възкреси проекта за изграждане на петролопровод от Бургас до Александруполис. Темата е особено болезнена за хората в региона, а през 2009 година дори се проведе местен референдум, на който жителите на няколко общини се обявиха срещу изграждането на този петролопровод.

Цъка ли нова бомба, която може да взриви напрежението по Южното Черноморие – коментират бургаските депутати от ГЕРБ-СДС. Според тях трябва да се подходи много внимателно по темата и да не се правят генерални заключения.

„По-скоро става въпрос за проект Александруполис- Бургас, а не Бургас – Александруполис. Технологията е съвсем различна от това, което се предвиждаше преди“, обясни Андрей Рунчев. Той уточни, че в новия проект става въпрос за сухопътна връзка, която се използва на много места. „Сега ние ще получаваме нефт от Гърция по тръбопроводи, които и в момента съществуват.“

Трасето на стария проект предвиждаше петролопроводът да премине и през част от Странджа. Снимка: БНР

Голямата разлика между стария и новия проект е, че този път няма да има тръби в морето, а и няма да тече руски нефт. „Това е най-голямото притеснение на всички бургазлии и на хората в региона – разлив на суров нефт. Ние ще следим това никога да не се случи“, категоричен е Жечо Станков. Той напомни, че още по времето когато е бил заместник-министър на енергетиката е започнала ликвидацията на компанията за изграждането на „Бургас – Александруполис“.

 „Трябва да внимаваме за екологичните измерения на всеки проект“, коментира и Любен Дилов. И напомни инцидентът с разлив от потъналия край Созопол кораб „Мопнаг“. „1 900 литра дзифт ги чистихме година и половина. Представете с какво какво чудо ще е, ако има разлив. Не трябва да се подхожда с лека ръка, сухопътната връзка е приоритет“, допълни депутатът.

Според Жечо Станков новият проект е прекрасна възможност да се търси начин за изграждането на допълнителни жп връзки и магистрали, които да са в близост до петролопроводите. Напомни, че сега става въпрос за съоръжение, което ще е разположено на териториите на две държави-членки на Европейския съюз. „Александруполис-Бургас“ е първият етап от доста по-мащабен проект, който всъщност трябва да направи връзка с Румъния и Молдова, а при необходимост да достигне и до Украйна, уточни Андрей Рунчев.

Според Любен Дилов пък след началото на войната в Украйна НАТО е променило стратегическата си доктрина и сега предвижда изключително интензивно икономическо развитие на югоизточния клон.