Преди 6 месеца се заговори отново за петролопровода Бургас-Александруполис. Така коментира за БНР Бургас почетният председател на партия Средна европейска класа  Георги Манев, новата идея на служебното правителство, макар и само с проучвателна цел. 

Той припомни, че през 2008 година, хората чрез референдум се обявиха против изграждането на нефтопровода. В момента се обсъжда от Изпълнителния комитет на партията дали отново да не се направи референдум в Бургас, ако се използва трасе по море, посочи той:

„Ако проектът е да мине тръба от Александруполис до Бургас, принципно няма никакъв проблем, защото сухопътните връзки не са толкова рискови. Мисля че ще се предложи буй, както беше стария начин. Поне такава е моята информация, която е предварителна, колкото и да е оскъдна.  Черно море е едно затворено море. Потокът на разливите е от Румъния, към Бургас и надолу към Турция, ако нещо се случи. 

И още едно нещо, войната в Украйна, колко мини, колко е рискована ситуацията, за да може да си позволим това трасе да мине по Черно море. 

Всичките тези мотиви, които посочих са достатъчни за да може да предложим нов референдум и ще бъдем докрай - да запазим Черноморието чисто.“

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници, посочват от правителствената пресслужба. Няма да допуснем това, дори и да са само намерения, е категоричен Георги Манев.

Източник: БНР-Бургас