Тръбата ще позволи на бургаската рафинерия да се снабдява изцяло с не-руски петрол

 

Рестартирането на стария проект за нефтопровод между Бургас и Александруполис вече е с една крачка напред, след като Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между енергийните министерства между Република България и Република Гърция за тръбата.

Подписването му цели създаване на необходимата база за проучване на възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис в Република Гърция до района на Бургас в Република България.

Предвижда се създаването на специална работна група, с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, както и на заинтересованите лица от двете страни. Експертният екип ще извърши необходимите предварителни проучвания, ще изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас и ще анализира вариантите за неговото финансиране. В рамките на работната група следва да бъде изготвен План за действие за реализиране на проекта до края на 2024 г.

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

 

Източник: https://offnews.bg/