Паметната плоча с имената на осмината бивши възпитаници на Механотехникума в Бургас, „загинали в борбата срещу капитализма и фашизма“, вече е премахната от фасадата на училището, установи проверка на Gramofona.com. Това се случва повече от година и 4 месеца след решението на Общинския съвет за нейното демонтиране – взето на 30 октомври 2018 г. по предложение на група общински съветници.

Плочата си стоеше до миналата седмица, когато от полицията, по настояване на прокуратурата, не запитаха директорката на гимназията Роза Желева защо не е изпълнено решението на местния парламент. Оказа се, че никой не ѝ е връчил за изпълнение Решението на Общинския съвет за демонтиране на плочата. По думите на Желева сградата на Механото представлява публична общинска собственост, предоставена за ползване на гимназията, и без надлежно овластяване ръководството на училището няма право самоволно да извършва каквито и да са действия по демонтиране на плочата.

От Общинския съвет бързо ѝ изпратиха решението и както се вижда, то вече е приведено в изпълнение.

Междувременно казусът предизвика нова вълна от „за“ и „против“ демонтирането на мемориалната плоча. В социалните мрежи завря от разнопосочни коментари – според едни плочата е остатък от времето на лошия комунизъм и отдавна е трябвало да се премахне, според други – това е исторически паметник и не виждат защо трябва да се поругава.

И политиците не останаха безучастни – от БСП призоваха да се отмени демонтирането на плочата с идеологически надпис. Те се мотивираха, че Решението на предходния Общински съвет противоречи както на закона и европейските директиви, така и на общочовешките морални принципи.

Докато споровете се разгаряха, мемориалната плоча е демонтирана. Дали на нейното място ще бъде поставено нещо друго – тепърва ще става ясно. Предложения не липсват – според художника и автор на историческа литература Митко Иванов на фасадата на гимназията е подходящо да се постави плоча на нейния основател Георги Дипчев.