Идеолози на комунистическия режим ли са жертвите на фашизма? Това е въпросът, който в момента дебатират общинските съветници на Бургас. Причината е докладна записка, с която се иска демонтирането на паметна плоча от фасадата на Механото. Там са написани имената на бивши възпитаници на училището, които са загинали в битката срещу фашизма.

Според част от съветниците това е идеологическа плоча и мястото й не е на входа на учебно заведение. „Не можете да ме убедите, че вашата идеология е правилна. Аз вярвам на майка си, която е лежала в политически лагер. Нека бъдем цивилизована държава и да вкараме такива символи в музея.

Да направим музей на социализма”, коментира Тошко Иванов от групата на Реформаторския блок. Според Георги Дражев обаче не трябва да се приравняват хора, загинали в борбата срещу фашизма с комунистическия режим. Виолета Илиева от ГЕРБ припомни, че всякакви символи, които са свързани с различни идеологии са несъвместими с образованието в България.

„Тази докладна е излишна. Защо вадите скелетите от гардероба? Защо се връзвате на колегата Дракалиев? Това ли е вашата кауза? Защо стигате до абсурдното твърдение, че жертвите на борбата срещу фашизма не трябва да бъдат почитани и споменавани”, коментира и Евгений Мосинов от БСП.

Ангел Божидаров също подкрепи идеята за създаването на музей на социализма и заяви, че е срещу каквито и да е идеологически символи в училище. Създаването на музей на социализма обаче не се хареса на съветника Кирил Петков. „Дайте направо да си хвърлим историята на бунището”, коментира социалистът.

Изненадващо докладната, която е внесена от съветници на ГЕРБ не получи пълната подкрепа от всички в групата. Димитрина Буланова поиска по-точно написана докладна. „Не съм фен на комунизма, но трябва да се знае кой ще демонтира тази плоча, къде ще бъде поставена тя след махането й”, обясни Буланова.

Чанко Мирчев от БСП припомни, че паметната плоча е за хора, които са загинали в периода 1941-44 год. „За какъв комунизъм говорим? Това е борба срещу фашизма. 6 от тези 8 човека дори не са били членове на комунистическата партия”, контрира Мирчев. За повечето съветници проблем е, че на паметната плоча пише, че е в памет на жертвите не само на борбата срещу фашизма, но и срещу капитализма.

В крайна сметка мнозинството гласува за премахването на паметната плоча от фасадата на учебното заведение.