Въпросът с паметната плоча до входа на Механотехникума в Бургас отново излезе на дневен ред. На нея са написани имената на осмина бивши възпитаници на училището, които са загинали в борбата срещу капитализма и фашизма. Още на 30 октомври 2018 г. по предложение на група общински съветници местният парламент взе решение тя да бъде премахната. Близо година и половина след това плочата обаче все още си е на мястото.

На 27 януари тази година директорът на училището Роза Желева е изненадана от получено писмо от Областната дирекция на МВР с въпроси „Кога, по какъв начин, както и на кого е било връчено решението на Общинския съвет за демонтиране на плочата с идиологическия надпис?“. Или с други думи казано – пита се защо досега не са предприети действия по нейния демонтаж.

От своя страна Желева изпраща заявление до председателя на местния парламент Севдалина Турманова, в което посочва, че към дата 27 януари тази година не ѝ е връчвано за изпълнение Решение на Общинския съвет за демонтиране на въпросната плоча и затова тя все още си е на мястото.  Директорът изрично напомня, че сградата на Механото представлява публична общинска собственост, предоставена за ползване на гимназията. В този смисъл, без надлежно овластяване, ръководството на училището няма право самоволно да извършва каквито и да са действия по демонтиране на плочата.

Но защо Роза Желева е получила запитване по казуса точно сега? Оказва се, че някой е подал сигнал за неизпълненото решение на Общинския съвет до Специализираната прокуратура в София, научи Gramofona.com. От там на свой ред столичани са прехвърлили преписката към Окръжната прокуратура в Бургас, които пък са информирали полицията да извърши проверка по случая.

От местния парламент са изпратили вчера, 29 януари, въпросното Решение за демонтирането на плочата, прието на 30 октомври 2018 г., съобщи директорът на гимназията Роза Желева за Gramofona.com. Защо това не е станало досега, а чак след намесата на прокуратурата – остава загадка. Предстои Желева да изпрати ново запитване до Общинския съвет с доуточняващи въпроси относно казуса и когато получи необходимите указания, тогава ще се пристъпи към демонтирането на плочата, допълни тя.