72-годишната Рафие Асан, която беше изписана по тъмно от ковид отделението на бургаската болница, е жива, научи Gramofona.com. Само преди ден няколко медии съобщиха, че жената е починала в дома си, а съседите й били категорични, че тя е изписана недоизлекувана.

Още във вторник наш екип се свърза с медиаторът Красимир Бръмбаров, който работи в кв. Победа. Мъжът прие присърце съдбата на баба Рафие и успя заедно с Община Бургас да организира доставянето на хранителни продукти за болната жена. Вчера състоянието й е било сериозно, тази сутрин пък съседи са викнали Бърза помощ.

„Жива е. Говорих и с възрастна жена, която също й носи храна и минава през двора да я наглежда. Не е починала“, категоричен е Бръмбаров. Свързахме се и със съседи на Рафие Асан, които потвърдиха, че жената е добре, до колкото позволява състоянието й.

„Да, тя е с придружаващи заболявания. Има диабет и е на инсулин, но е изписана, защото състоянието й го позволяваше“, категорични са от УМБАЛ  Бургас. От там обясниха, че нямат алгоритъм, по който да сезират институциите, че изписват ковид пациент, който няма близки.

Ангажимент на Регионалната здравна инспекция е да следи карантинираните.