Клип, на който се вижда как по тъмно линейка оставя болна жена в дома й, разбуни духовете в социалните мрежи. Случаят е от вчера, а пациентката живее в бургаския кв. „Победа“. Жената е отведена до дома си от парамедик. На видеото ясно се чуват коментарите на съседите, които недоволстват, че възрастната бургазлийка е изкарана по това време от болницата. Освен това, в линейката е само шофьорката-парамедик.

„Нас повече ни притеснява, че жената е била съвсем сама в линейката. Само шофьорката е с нея. Ако по пътя беше станало нещо, няма кой да реагира и да помогне“, коментираха пред Gramofona.com живеещи в квартала.

От УМБАЛ – Бургас уточниха пред Gramofona.com, че изписванията на пациенти стават по всяко време. В момента всяко COVID легло е ценно, а и линейките и екипите им са доста натоварени. Въпреки това, практиката е COVID пациентите да се транспортират до дома си с линейка. Причината е, че макар и да не се нуждаят от болнично лечение, тези хора подлежат на задължителна карантина от 14 дни.

В момента остава открит въпросът дали има кой да се грижи за изписаната по тъмно жена. Някои от съседите й твърдят, че тя е самотноживееща, а от видеото си личи, че определено не се чувства добре. Освен това в следващите две седмици тя няма право да напуска дома си.

От Община Бургас обясниха, че няма система, която да ги уведомява, че самотноживеещ е под карнтина и се нуждае от помощ. Допълниха обаче, че в кв. „Победа“ има много добри медиатори, които със сигурност ще окажат необходимото съдействие.