Месеци наред жителите на двете бургаски общини Руен и Айтос  очакват с нетърпение ремонта на пътя Провадия – Дъскотна – Айтос. Към днешна дата над 33-километровата отсечка е в окаяно състояние и опасна.

Още през миналата година стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила обществена поръчка за ремонта на пътя. Прогнозната стойност е 19 671 080 лв. без ДДС, а финансирането е осигурено по европейската програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Срокът за подаване на оферти за избор на изпълнител на рехабилитацията бе до 14 януари тази година. Такъв обаче до този момент не е избран, стана ясно днес след парламентарното питане на бургаския депутат от ДПС Севим Али. То е по искане на ръководството на община Руен.

Народният представител за пореден път поиска да разбере от регионалния министър Петя Аврамова, каква е причината за незапочването на ремонтните дейности.

Али припомни, че броят на кандидатите към февруари месец тази година, участвали в процедурата е 8. До сега още не е избран този, който ще ремонтира първо пътя Провадия – Дъскотна, а след това и пътя от руенското село Дъскотна до Айтос.

„Тази пътна отсечка е от изключително важно значение за жителите на община Руен, тъй като тя преминава през нейната територия. Пътят е и основна главна артерия  на Бургас и Варна и се ползва много интензивно от хората от двете области. Всяко бавене на процедурата по рехабилитацията излага на риск здравето и сигурността на преминаващите”, аргументира се Севим Али.

По думите му в момента преминаването става трудно и водачите шофират с около 30 км/час. Бургаският депутат допълни, че заради лошото състояние на пътя, шофьорите ежедневно са изложени на риск както от катастрофи, така и на материални щети по автомобилите си.

Министър Аврамова обясни, че забавянето е заради това, че сред кандидатите има консорциуми, а това утежнявало процедурата по избор на изпълнител.