През пролетта на следващата година трябва да започне дългоочаквания ремонт на пътя Провадия – Дъскотна – Айтос. Това съобщи регионалният министър в оставка Николай Нанков. Още през юни бургаският депутат от ДПС Севим Али отправи питане за рисковата отсечка. „Пътят е деформиран и в много лошо състояние.

Трафикът през него обаче е интензивен. Това е основният път, по който минават жителите на общините Руен и Айтос, които работят по Черноморието“, обясни Севим Али. Ремонтът на пътната отсечка е и един от основните приоритети на местната администрация в Руен и на кмета Исмаил Осман, който от години настоява държавата да започне ремонт. Особен риск в този участък крие и скалният тунел. Той е с дължина от почти 17 метра.

Тунелът е изграден преди близо век и от тогава не е ремонтиран основно. В доклад на Агенция „Пътна инфраструктура“ тунелът е определен с висок риск, тъй като има реален риск от падащи скални късове. Малко над 18 млн лева ще струва ремонтът на пътя Провадия – Айтос – Дъскотна.

В отговор на парламентарното питане на Севим Али, министър Нанков обясни, че вече е започнала тръжната процедура за ремонта на пътя. Той е разделен на два лота. В момента се търсят изпълнители на отсечките Айтос – Дъскотна и на Дъскотна – Провадия. Паралелно с това е започнала и процедурата за избор на строителен надзор.