Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила дългоочакваната от жителите на общините Руен и Айтос обществена поръчка за ремонта на пътя Провадия – Дъскотна – Айтос. Прогнозната стойност е 19 671 080 лв. без ДДС, показа проверка на Gramofona.com. Финансирането е осигурено по европейската програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Поръчката е разделена на две обособени позиции. Първата е за Лот 29 – пътя Провадия – Дъскотна с дължина 16.749 км. За тук са предвидени 11 552 859 лв. от общата сума. Втората позиция е за Лот 30 – пътя от руенското село Дъскотна до Айтос, чиято дължина е 16.816 км. За тази отсечка са отделени 8 118 221 лв. Срокът на изпълнение на ремонтните дейности е 15 месеца за всеки един от двата лота.

Кандидатите за изпълнители могат да подават своите оферти до 14 януари 2019 г.

В началото на септември тогавашният регионален министър Николай Нанков обеща строителните дейности по пътя да започнат през пролетта на следващата година. Това стана в отговор на въпрос на бургаския депутат от ДПС Севим Али, който отправи питане за рисковата отсечка.

„Пътят е деформиран и в много лошо състояние. Трафикът през него обаче е интензивен. Това е основният път, по който минават жителите на общините Руен и Айтос, които работят по Черноморието“, обясни Али.

Ремонтът на пътната отсечка е и един от основните приоритети на местната администрация в Руен и на кмета Исмаил Осман, който от години настоява държавата да започне ремонт.