Да се създаде българска авиокомпания, базирана в Бургас, която да разполага за начало с минимум три самолета с капацитет до 50 седалки. Тази идея предлагат авиационни експерти, сред които е Иво Барзов – дългогодишен служител на Летище Бургас, член на УС на Търговско промишлената палата в морския град.

Барзов лансира предложението в своя фейсбук профил. Това става ден след като председателите на 13 местни парламента поискаха преразглеждане на концесията за аеропорта в Сарафово. Те изготвиха съвместна декларация, която изпращат до Народното събрание и Министерския съвет.

Ето какво пише Иво Барзов в социалната мрежа:

„През последните дни получих много съобщения от приятели съдържащи линкове към публикации с мнения, коментари и препоръки за целогодишен въздушен трафик от/до летище Бургас. Това се коментира и в кафенето, където се събираме през почивните дни. Темата вълнува всички нас. В тази връзка като авиационен експерт, който следи тенденциите в авиационната индустрия, бих искал и аз да споделя мнение:

Относно възможностите за развитие на въздушни линии от Бургас, подкрепям идеята на мой колега от авиационните среди – да се създаде/подкрепи българска авиокомпания базирана в Бургас, която да разполага за начало с минимум три самолета с капацитет до 50 седалки. В този случай компании предлагащи туристически услуги в Бургас ще могат да чартират полети до дестинации по техен избор.

Участие на черноморските общини чрез сдружение „Асоциация Бургаски залив“ на международни форуми като #ConnectAviation и #Routes. Това ще им даде възможност да представят тематични продукти (в областта на балнео- и спатуризъм, винен, спортен, фестивален и др.) пред представители на избрани от тях чуждестранни авиокомпании и съответно да засилят техния интерес към нашия регион. Предимството на тези форуми е присъствието на голям брой авиокомпании и летища, съответно възможност да се правят много срещи.

Ако гледаме в перспектива, необходимо е да отчитаме и промените в авиационната индустрия. Наред с традиционните търговски модели за въздушен транспорт, следва да обърнем внимание и на иновациите в сектора. През следващите години ще станем свидетели на бурното развитие на полетни операции с дронове (#droneBlackSwon, #Volocopter #LiliumAviation). Трябва да сме подготвени за тези промени, защото ще бъдат създадени съвсем нови търговски модели за транспорт на карго и пътници.“