Намек, че Бургаският регион е по-неразпознавем сред туристите и за това летище Варна има повече полети извън активния сезон вбеси кмета на Поморие. По-рано днес в Бургас се проведе форум, посветен на авиотранспортната свързаност и туризма. На него беше засегната и болната за морските кметове тема, че полетите на летище Бургас са само през активния сезон, а не целогодишно.

„Във всички остава усещането, че развитието на летище Варна е с приоритет. Знаете, че ние сме изправени пред една сериозна конкуренция, но сме изправени и пред препятствието да се приоритизира летище Варна“, заяви кметът на Приморско Иван Гайков.

Кметът на Поморие Иван Алексиев пък остана недоволен от реплика на генералния директор на Фрпорт Франк Кванте, че на авиопревозвачите не им е изгодно да кацат на летище Бургас.

„Ами в такъв случай един концесионер не трябва ли да направи така, че готови разработени линии да бъдат изгодни за авиопревозвачите, защото това е добре и за концесионера? Ако на авиопревозвачите не им е изгодно, как на концесионера му е изгодно да не работи летището? И готови, доказани линии ние с лека ръка ги зачеркваме и почваме да търсим Аржентина, САЩ. Нека търсим нови линии, но за да има устойчивост трябва да има основа. При нас я няма основата. Това виждаме ние“, заяви Алексиев и допълни, че тенденцията за спад на полетите на летище Бургас и увеличаване на полетите до летище Варна е от 2019 година насам. Той заподозря, че има умисъл и в това летище Бургас да затвори за ремонт през април, защото така се проваля чартърната програма.

„Хем сме им неизогдни, пък си удължиха концесията. Никаква икономическа логика. Явно предпочитат да търпят загуби тук, за да не развиват летището“, избухна Алексиев. Според него двете летища не са в конкуренция, защото са отдадени на един концесионер и това е основният проблем. Емилия Андреева от Фрапорт обясни, че вече е разработена програма, която да приоритизира летище Бургас и тя е одобрена и от транспортното министерство. Но уточни, че не летището е това, което пуска или спира полети. „Това са бизнес решения на превозвачите. Те се взимат на база доколко рентабилна е една линия. Чиста математика и стратегическа свързаност на авиокомпанията с определени региони.“

„Развитието на линиите трябва да върви заедно с рекламата. Ако ние имаме свързаност, но дестинацията и региона не са разработени достатъчно, за да се посещават от туристи, тези самолети ще летят празни“, коментира и експерт от Главната въздухоплавателна авиация.

Това обаче не се хареса на кмета на Поморие, който не е съгласен, че регионът на Южното Черноморие е неразпознаваем. „Предлагаме калолечение, луголечение, исторически туризъм. Несебър, Созопол също. Какво има от Обзор нагоре, дори и през лятото? Как така в един момент Бургас и регионът били непознати“, коментира Алексиев. Той допълни, че морските общини търпят загуби от това, че летище Бургас не работи извън сезона.