Кметовете от Югоизточна България искат целогодишни полети от летище Бургас. Това обяви бургаският градоначалник, който участва заедно с колегите си в годишното заседание на Националното сдружение на общините.

„През годините сме провели стотици разговори с “Фрапорт”, десетки срещи, участвали сме в какви ли не кръгли маси! Няколко Общини дори създадохме фонд за стимулиране на повече полети. И всеки път уверения от “Фрапорт”, че ще направят всичко възможно за целогодишни полети. Никакъв резултат!
Трябва да е ясно! С липсата на полети наистина се обрича Южното Черноморие! Което е със значително повече туристи от Северното през лятото. А през останалото време нашите туристически бази нямат шанс да работят, именно заради липса на полети. Нашите градове са лишени от чужди туристи извън сезон.
Въпросът вече дори не е регионален, а национален! Засяга цял бранш, засяга всеки един от нас. И това е категоричната позиция на кметовете от Югоизточна България!“, коментира Николов и допълва:

„Не сме запознати с концесионния договор, но със сигурност неустойките от развалянето му едва ли биха били по- големи от загубите на туристическия бранш, на регионите, на държавата.
И докато се наумуваме, туристите ще изтичат към други съседни държави и после ще се чудим защо имаме всички дадености, а все не можем да печелим както тях от туризъм.“

Кметовете настояват за преразглеждане на концесионния договор за летище Бургас и искат в него да залегнат клаузи, които ще задължат концесионера да осигури целогодишни полети.