4,9% от педагогическия персонал в Бургаска област е с Covid-19 или под карантина заради контакт със заразен. При непедагогическия персонал цифрата е 4%, съобщи за Gramofona.com началникът на Регионалното управление по образование инж. Виолета Илиева.

При децата ситуацията е далеч по-добра. Заради коронавирус в момента от класните стаи отсъстват 1,3% от учениците в региона. Три са учебните заведения, които вече получиха разрешение от министър Красимир Вълчев да преминат на онлайн обучение.

Две от тях са в община Руен, а третото е от Бургас. Още две училища са преминали необходимите процедури и чакат разрешение от министъра, за да преминат на дистанционно обучение.

Едното училище е от Карнобат, а другото от Бургас. В момента всички гимназисти в страната се обучават от вкъщи. Дистанционното им обучение приключва в четвъртък, а нагласите сред директорите са разнопосочни.

Част от тях искат неприсъствената форма да се удължи, а други смятат, че гимназистите трябва да се върнат на училище в петък. Според разчетите на Регионалния инспекторат, в края на първата седмица от онлайн обучението в гимназиите е отчетен и спад на карантинираните и заразени учители.