Училища в Бургаска област масово се подготвят за преминаване към онлайн обучение. От петък насам запитванията към Регионалния образователен инспекторат са скочили, обясни началникът инж. Виолета Илиева.

„Трябва да отбележим, че голяма част от колегите са на възраст над 55 години, имат придружаващи заболявания, а някои и са заразени. За нас е важно да съхраним тези хора, а и системата“, коментира инж. Илиева. Много от учебните заведения вече са започнали процедурата, като първата стъпка е да пуснат запитване до родителите на децата. Става въпрос за прогимназиалния курс – от пети до седми клас и за обучение в електронна среда за две седмици.

За начален етап на образование в момента не се говори, категорична е Виолета Илиева. Данните на инспектората в Бургас сочат, че след като гимназистите са преминали на обучение в електронна среда, е спаднал броят на заразените и карантинирани преподаватели и ученици.

„В края на първата седмица вече имаме със 160 по-малко карантинирани и заразени. Определено има ефект“, отчитат експертите. Училище от община Руен е първото, в което от днес децата от 5 до 7 клас учат дистанционно.

За 14 часа днес е насрочена онлайн среща между министъра на образованието Красимир Вълчев, областните управители и началниците на образователните инспекторати.

Локалният принцип за преминаване към дистанционно обучение се запазва, така че най-вероятно този следобед ще се вземе единно решение за цялата област.