Бурята за малко не е унищожила продукция за над 5 млн. лв. на рибната борса, намираща се по пътя за кв. „Ветрен“, заради спиране на тока. Това стана ясно при посещение на министъра на енергетиката Росен Христов, който пристигна в Бургас, за да се запознае отблизо с щетите от стихията.

„Температурата за замразените продукти беше критична. В момента електрозахранването е възстановено. Поради тази причина искам да изкажа благодарност в лицето на държавата - министъра на енергетиката Росен Христов, кмета Димитър Николов и областния управител проф. Мария Нейкова, за намесата и бързата им реакция. В залите има продукция за общо около 5 млн. лева“, каза собственикът на борсата Ивайло Русинов.

„Електрозахранването е възстановено в повечето точки, засегнати от бурята, като на много места се ползват временни трасета“. Това е заявил Росен Христов, цитиран от Министерството на енергетиката. По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.

„Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение“, е допълнил Христов. Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета предвид наближаването на отоплителния сезон.

„Екипите показаха способност бързо да се организират, през нощта бяхме във връзка с кризисния център на EVN, за което им благодаря, както и на кмета на Бургас г-н Николов и областния управител г-жа Нейкова“, е казал още министърът.